wtorek, 10 styczeń 2012 12:02

Produkty mleczne bez szaleństw

Według danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) w drugiej połowie grudnia 2011 r. ceny zbytu przetworów mleczarskich zarówno w Oceanii, jak i Europie Zachodniej, utrzymywały się na stabilnym poziomie.

czwartek, 05 styczeń 2012 13:29

A wszystko dzięki słabemu złotemu...

Wysokie ceny zbytu artykułów mlecznych w kraju będące m.in. efektem osłabienia polskiej waluty, a co za tym idzie poprawy wyników eksportowych, zadecydowały o utrzymaniu wzrostowych tendencji cen skupu mleka.

czwartek, 05 styczeń 2012 13:26

Drobiarzom nie było łatwo

W 2011 r. sytuacja w sektorze przetwórstwa mięsa drobiowego była generalnie trudna. Ceny zarówno kurcząt, jak i indyków, osiągnęły rekordowo wysokie poziomy. W okresie jedenastu pierwszych miesięcy ub. r. kurczęta były o 15%, a indyki o 23% droższe niż w analogicznym okresie w 2010 roku.

poniedziałek, 02 styczeń 2012 09:12

Co kryją serki, jogurty i masło?

Bywa, że masło nie jest masłem, a serek nie zawiera składników zdeklarowanych na opakowaniu. Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych.

czwartek, 29 grudzień 2011 10:53

Mięso, jaja czy mleko - co wolimy?

GUS opracował i opublikował statystyki dotyczące przeciętnego spożycia mięsa, jaj i mleka w latach 2008-2010. Wygląda na to, że mięsa jemy coraz mniej.

czwartek, 29 grudzień 2011 10:50

Dobra kasa z importu

W obrotach mlekiem i jego przetworami (w ekwiwalencie surowca) w 2010 r. udział importu w przychodach zwiększył się do 7,6% wobec 6,1% w roku poprzednim i 5,0% w 2008 r.

czwartek, 29 grudzień 2011 10:47

Zainteresowanie trzodą spadło?

Według danych opublikowanych przez GUS, w 2010 r. w produkcji zwierzęcej, przy zmniejszonych zbiorach zbóż i wzroście ich cen oraz spadku cen żywca rzeźnego odnotowano spadek zainteresowania krajową produkcją trzody chlewnej (spadek ilości loch prośnych, przy wzroście pogłowia trzody chlewnej).

piątek, 23 grudzień 2011 13:19

Rok mlecznego raju

Dobra koniunktura na światowym rynku mleka, szczególnie w I połowie 2011 roku, osłabienie złotego trwające od lipca br. oraz lekka wzrostowa tendencja w konsumpcji przetworów mleczarskich (za wyjątkiem masła) spowodowały, że w tym roku utrzymywały się dość korzystne uwarunkowania dla przetwórstwa mleka.

Strona 2 z 14