2000 okazów zwierząt na Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu!
Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, która odbywa się w dniach 11-14.09.2011 r. to stały punkt kalendarza najbardziej liczących się wydarzeń branży hodowlanej w Polsce. Podczas tegorocznej edycji zwiedzający mogą podziwiać blisko 2 000 okazów zwierząt niemal wszystkich ras gospodarskich i hodowlanych, zdobyć fachową wiedzę z zakresu hodowli i pielęgnacji zwierząt, wziąć udział w oryginalnych pokazach i konkursach.
Pogłowie krów mlecznych spada, opłacalność hodowli też
Istotne pogorszenie opłacalności produkcji mleka w 2008 i 2009 r. przełożyło się m.in. na utrzymującą się redukcję pogłowia krów w Polsce, choć jej dynamika nieznacznie słabnie. Z najnowszych danych GUS wynika, iż w czerwcu 2011 r. liczba krów obniżyła się w porównaniu z połową 2010 r. o 29,7 tys. szt. (1,1 proc.) do 2626 tys. sztuk.
Import wieprzowiny większy niż eksport?
W pierwszej połowie bieżącego roku bardzo dynamicznie rozwijał się eksport mięsa wieprzowego z Polski. W tym samym czasie import wzrósł minimalnie, ale nadal jest znacznie większy niż eksport.
Żywiec rzeźny – ile wyprodukowaliśmy w 2010 r.?
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 335,1 kg, a mleka 767 litrów wobec odpowiednio 299,9 kg oraz 750 l w 2009 r. W 2010 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 4487 litrów i w stosunku do 2009 r. wzrosła o 0,7 proc. (o 32 litry), nieśność kur zwiększyła się w skali roku o 0,4 proc. i wyniosła 227 sztuk jaj od 1 kury nioski, a wydajność wełny od 1 owcy zmniejszyła się do poziomu 2,7 kg, tj. o 12,9 proc.
Mleko, jaja, wełna – najnowsze dane
W 2010 r. krajowa produkcja mleka krowiego wyniosła 11921,1 mln litrów i była niższa od uzyskanej w 2009 r. o 163,5 mln litrów, tj. o 1,4 proc. Spadek rocznej produkcji mleka był wynikiem znaczącego zmniejszenia średniorocznych stanów krów o 56 tys. szt (o 2,1 proc.).
Hodowla owiec coraz mniej popularna?
Dane GUS wskazują również na wyhamowywanie spadku pogłowia owiec. W czerwcu wyniosło ono 251 tys. szt. i było o 2,8 proc. niższe niż rok wcześniej. Jest to najwolniejszy spadek pogłowia od trzech lat.
Pogłowie bydła najwyższe od 2000 r.
Opublikowane w ubiegłym tygodniu przez GUS dane z badania wg stanu na ostatni dzień czerwca pokazują wzrost pogłowia bydła do najwyższego poziomu od 2000 roku. Według danych GUS pogłowie bydła liczyło 5,76 mln szt. i było o 0,7 proc. (38 tys. szt.) większe niż przed rokiem.
Ceny mleka na hamulcu
W lipcu br. odnotowano wyhamowanie wzrostowych trendów w skupie mleka w Polsce. Według danych GUS mleczarnie w tym czasie zakupiły 805,5 mln l surowca, tj. o niespełna 1 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. W pierwszych sześciu miesiącach br. wolumen skupu przekraczał ubiegłoroczne poziomy o około 2-4 proc.
Więcej...
Pogłowie bydła i owiec w czerwcu – więcej, ale mniej
W czerwcu 2011 r. pogłowie bydła liczyło 5761,9 tys. sztuk, wykazując niewielki wzrost w skali roku. Populacja owiec wyniosła 251 tys. sztuk i zmniejszyła się w porównaniu ze stanem w czerwcu ubiegłego roku.
Przetwory mleczne – jakie są tendencje cenowe?
Na krajowym rynku zbytu przetworów mleczarskich od początku 2011 r. przeważają wzrostowe tendencje cen. W lipcu w największym stopniu podrożały produkty stałe, tj. masło i mleko w proszku – średnio o ponad 4 proc. w relacji miesięcznej.
Ceny trzody chlewnej drgnęły
Po trwającym trzy tygodnie zastoju, na rynku trzody chlewnej ceny drgnęły w górę. Według notowań MRiRW w drugim tygodniu sierpnia (8-14.08) zakłady mięsne za kilogram żywca płaciły przeciętnie 4,73 zł w porównaniu z 4,69 zł tydzień wcześniej.
Rybołówstwo musi być opłacalne
W siedzibie Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni odbyło się spotkanie Ministra Kazimierza Plocke, Sekretarza Stanu w MRiRW z przedstawicielami sektora rybackiego, w tym organizacji rybaków morskich, hodowców ryb, przetwórców oraz z przedstawicielami nauki i administracji rybackiej.
A w przetwórstwie mleka radość
Bardzo dobra koniunktura na światowym rynku mleka oraz lekka wzrostowa tendencja w konsumpcji przetworów mleczarskich w kraju (za wyjątkiem masła) wpłynęły na zdecydowaną poprawę rynkowych uwarunkowań przetwórstwa mleka nie tylko w 2010 r. ale też w I połowie 2011 roku.
W branży mięsa drobiowego niestabilnie. Dlaczego?
W I półroczu br. sytuacja branży przetwórstwa i konserwowania mięsa z drobiu była mocno zmienna, choć przeciętnie gorsza niż w tym samym okresie przed rokiem. Najistotniejszym problemem był bardzo duży wzrost cen zakupu żywca rzeźnego, choć także wyhamowanie wzrostu eksportu i problemy związane z aferą dioksynową w Niemczech.