Oleje mają branie
W związku ze spodziewaną mniejszą krajową produkcją rzepaku w sezonie 2010/11, wzrosło zainteresowanie surowcem z zagranicy. Według wstępnych danych Sparks import rzepaku w miesiącach styczeń-lipiec br. wyniósł ponad 88 tys. ton i był o 52% większy od importu w analizowanym okresie roku ubiegłego.
1,9 mln ton rzepaku – tyle zbierzemy
GUS opublikował „Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych", według którego zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 1,9 mln t, tj. o 10,1% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym, natomiast o 58,6% więcej niż w pięcioleciu 2001-2005.
Eksport przetworów warzywnych w gorszej kondycji
Z danych opublikowanych przez IERiG ż-PIB w „Rynku rolnym" (styczeń 2012), wynika, że w okresie od stycznia do października 2011 roku eksport przetworów warzywnych z Polski ukształtował się na poziomie 385 tys. t i był o blisko 7% niższy niż w tym samym okresie rok wcześniej.
Wyższe notowania cen soi, niewielkie zmiany cen rzepaku
W ostatni piątek 20.01, cena soi na giełdzie w Chicago w kontrakcie najbliższym (marzec 2012) wyniosła 436,15 USD/t i była o 2,5% wyższa niż przed tygodniem. Cena soi z terminem realizacji w maju 2012 roku wzrosła o 2,4% i wyniosła 439,23 USD/t.
W październiku nastąpił dalszy spadek przerobu rzepaku
W październiku 2011 roku odnotowano dalszy spadek krajowego przerobu rzepaku. Jak podaje IERiG ż w swojej ostatniej publikacji Rynek rolny, w miesiącu tym zakłady zatrudniające co najmniej 50 pracowników wytworzyły 46,5 tys. t surowego oleju rzepakowego, czyli o ponad 1% mniej w porównaniu z wrześniem i o prawie 22% mniej w stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku.
Najwięcej rzepaku jest w Wielkopolsce
Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego 2010 wskazują, że w 2010 roku uprawą rzepaku i rzepiku w Polsce zajmowało się 85727 gospodarstw, z czego 82910 prowadziło uprawę rzepaku ozimego, natomiast 3232 jarego.
PSPO opublikował nowy katalog odmian gatunków roślin rolniczych
Pod koniec ubiegłego roku została opublikowana 30 pełna edycja Wspólnego katalogu odmian gatunków roślin rolniczych (CCA).
Nie ta jakość, nie ten gatunek, nie ten kraj…
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.
Więcej...
Jaka jest średnia cena skupu pszenicy?
Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego średnia krajowa cena skupu pszenicy w II półroczu 2011 r. wyniosła 76,35 zł za 1 dt.
Jak wyglądają zasiewy zbóż w 2011 r.?
W ubiegłym tygodniu GUS opublikował wyniki badania „Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2011 r.".
Czym lubimy nawozić i dlaczego
Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego wykazały, że 1377,7 tys. gospodarstw rolnych (72,9% gospodarstw prowadzących działalność rolniczą) stosowało nawozy mineralne, wapniowe i organiczne. Spośród nawozów mineralnych najbardziej popularne było nawożenie azotowe i wieloskładnikowe.
Fasola wrzawska – nowa nazwa chroniona
13 stycznia 2012 roku fasola wrzawska została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako chroniona nazwa pochodzenia (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 22/2012 z dnia 11 stycznia 2012 r.). Jest to już trzydziesty trzeci polski produkt zarejestrowany w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
„Złote” warzywa - specjalne stawki
Pierwszy tydzień Nowego Roku przyniósł podwyżki cen prawie wszystkich warzyw w skupie. Z danych publikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa wynika, że w dniach 2-3 stycznia 2012 roku cena skupu netto cebuli obcinanej w spółdzielniach ogrodniczych wynosiła średnio 0,54 zł/kg i była aż o 17% wyższa niż dwa tygodnie wcześniej.
Produkcja oleju rozpływa się?
Mniejsza podaż rzepaku w Polsce rzutuje na wielkość produkcji oleju rzepakowego. Według danych GUS, opublikowanych w Rynku rolnym (IERiG ż) z grudnia 2011 roku, w ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego sezonu 2011/2012 (tj. lipiec-wrzesień 2011) średnie i duże zakłady tłuszczowe w Polsce wyprodukowały 135,8 tys. t oleju rzepakowego surowego wobec blisko 172 tys. t w analogicznym okresie w sezonie poprzednim.