Tak, teraz to ekologiczna żywność staje się prawdziwym hitem. I nie ma w tym stwierdzeniu ani grama przesady. Jak pokazują dane, w 2010 roku sprzedaż ekologicznych napojów oraz żywności w Stanach Zjednoczonych wzrosła aż o 7,7 proc. A zatem podniosła się do wartości 28,6 mln USD (informacje ze Stowarzyszenia Handlu Produktami Ekologicznymi – OTA).
Całkowity udział ekożywności w USA stanowi 4 proc. całkowitej sprzedaży żywności w USA. To więcej niż w latach poprzednich. Największym powodzeniem cieszą się ekoowoce i warzywa - stanowią blisko 40 proc. ich całkowitej sprzedaży oraz ok. 12 proc. sprzedaży wszystkich owoców i warzyw.
Ponadto warto zauważyć, że w ubiegłym roku wzrost sprzedaży owoców i warzyw osiągnął pułap ok. 12 proc. (wzrósł do 10,6 mld USD).
Nie gorszym powodzeniem cieszą się także inne wyroby ekologiczne. Przykładowo, sprzedaż produktów mleczarskich (drugie miejsce w rankingu ulubionych produktów eko) wzrosła w 2010 roku o 9 proc. (czyli do 3,9 mld USD), co stanowi 6 proc. w całkowitej sprzedaży tych produktów.
OTA zwraca również uwagę na fakt, że obecnie uprawy ekologiczne w Stanach Zjednoczonych zajmują aż 1,9 mln ha, w tym obszarze mieszczą się także winnice.
***
Organic Trade Association reprezentuje 6500 firm związanych z branżą ekologiczną w 49 stanach USA. Skupia producentów, przetwórców, stowarzyszenia producentów rolnych, dystrybutorów, handlowców związanych z ekobranżą.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. OTA