wtorek, 02 sierpień 2011 13:35

Mięso z USA jest coraz bardziej konkurencyjne

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Jak podaje portal MercoPress.com W. Batista, prezes firmy JBS (największego producenta wołowiny na świecie), twierdzi, że obecnie mięso produkowane w Stanach Zjednoczonych jest tak samo konkurencyjne cenowo, jak mięso produkowane w krajach Ameryki Południowej.


Dzieje się tak na skutek obserwowanego w ostatnich miesiącach silnego osłabienia się dolara amerykańskiego, jednoczesnego wzrostu wartości walut krajów południowoamerykańskich oraz wzrostu kosztów produkcji w tym regionie.

Potwierdzają to dane o eksporcie mięsa z USA. Według USDA (Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa) w pierwszych czterech miesiącach tego roku sprzedaż zagraniczna wołowiny wzrosła o 31 proc., a wieprzowiny o 19 proc.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 200 – 25 lipca 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.