środa, 23 marzec 2011 12:07

Niemcy: Dużo produkują i dużo jedzą owoców

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Rynek owoców w Niemczech podlega dość ciekawym prawom. Niemcy są jednym z najbardziej liczących się dostawców owoców w Europie i jednocześnie sami mają wysoki poziom konsumpcji owoców. Z czego to wynika?

 

Dużo produkują i dużo zjadają

Niewątpliwie Niemcy są jednym z największych dostawców owoców w krajach Unii i jednocześnie sami wykazują dość wysoki wskaźnik spożycia tych produktów. Średnio rocznie Niemcy zjadają ok. 10,3 mln ton najróżniejszych owoców, wliczając w tą wielkość również owoce mrożone oraz puszkowane.

 

Co najbardziej lubią?

Do ulubionych owoców naszych sąsiadów za zachodnią granicą są głównie jabłka, banany, winogrona, pomarańcze oraz brzoskwinie. Ale nie tylko, bo każdego roku jest obserwowany wzrost zainteresowania także owocami egzotycznymi, takimi jak: mango, marakuja, czy owoce liczi.

 

Skąd takie liczby?

Skąd tak duży wskaźnik spożycia owoców w tym kraju? Niemieccy analitycy tłumaczą to nie tyle tym, że Niemcy mają szczególne upodobania do jedzenia dużych ilości owoców, ale tym, że niemiecka populacja jest duża. Ludność niemiecka stanowi aż 16 proc. ludności Unii Europejskiej. Krajowa produkcja owoców wystarcza jedynie na 10-15 proc. łącznego zapotrzebowania.

 

Przodują w produkcji typowo europejskich owoców

Na zbiory niemieckich owoców składają się przede wszystkim: jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, czereśnie i śliwki. Bardzo duże ilości owoców są importowane do tego kraju z Hiszpanii, Francji oraz Włoch. Co ciekawe, żadne z krajów unijnych nie są importerami owoców egzotycznych (banany i inne owoce egzotyczne) do Niemiec.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.