Sprzyjające warunki klimatyczne, tj. znaczne ocieplenie i nasłonecznienie przyśpieszyło co najmniej o 2 tygodnie w porównaniu do lat ubiegłych wegetację i zbiór truskawek w Nadrenii Północnej-Westfalii.
Z danych tutejszej Izby Rolniczej (Landwirtschaftskammer) wynika, że wcześniej niż przewidywano pojawiły się dojrzałe truskawki w sieciach marketów i na zielonym rynku.
Warto przytoczyć kilka cyfr nt. konsumpcji truskawek w Niemczech. Otóż przeciętny mieszkaniec Niemiec spożywa rocznie ok. 3 kg świeżych truskawek. W porównaniu do innych owoców miękkich jest to bardzo wysokie spożycie przypadające na jednego mieszkańca. Spożycie wiśni/czereśni stanowi tylko połowę wielkości spożywanych truskawek.
W Niemczech spożywanych jest rocznie ponad 250 000 ton truskawek, z tego połowa pochodzi z upraw krajowych. Wielkość areału pól truskawkowych w Północnej Nadrenii-Westfalii wynosi ok. 2 500 ha.
Źródło: kolonia.trade.gov.pl (BJ)
Dział:
Aktualności: Świat
Oznaczone pod
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.