piątek, 18 listopad 2011 13:54

Handel przetworami mleczarskimi – co nowego?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Według wydanego w listopadzie raportu światowej Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2011 r. globalny handel przetworami mleczarskimi ukształtuje się na poziomie 49,5 mln t (w ekwiwalencie mleka), tj. zwiększy się o ponad 5% względem 2010 roku.


Zakupy ze strony Azji będą o ponad 6% wyższe niż w ubiegłym roku, napędzane utrzymującym się bądź rosnącym popytem na artykuły mleczne w Chinach, Indonezji, Korei, Filipinach, Singapurze i Tajlandii. Duży przyrost importu spodziewany jest także w przypadku krajów Afryki Północnej, w tym w odniesieniu do Algierii o ponad 40%.

Sprzedaż zagraniczną przetworów mleczarskich zwiększą wszyscy czołowi eksporterzy mleka, w tym przede wszystkim Argentyna, Białoruś, UE, Nowa Zelandia i Stany Zjednoczone.

Patrząc na wymianę handlową od strony produktowej, to w przypadku pełnego mleka w proszku spodziewany jest jedynie nieznaczny wzrost światowego eksportu – o około 1% do 2,165 mln t. Zakupy zostaną zwiększone głównie na skutek rosnącego zapotrzebowania ze strony Algierii, Meksyku i Wenezueli, z czego skorzystają przede wszystkim Argentyna i Nowa Zelandia.

W znacznie większym stopniu wzrośnie międzynarodowy handel odtłuszczonym mlekiem w proszku – jego wolumen w 2011 r. sięgnie 1,694 mln t (wzrost o ponad 14% w relacji rocznej). Trzy czwarte globalnego eksportu zostanie pokryte przez UE, Nową Zelandię i

Stany Zjednoczone, w tym w odniesieniu do krajów Wspólnoty spodziewany jest największy wzrost – już w okresie styczeń-sierpień br. dostawy OMP na rynki trzecie zwiększyły się o ponad 28% wobec analogicznego okresu ubiegłego roku.

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 216 – 14 listopada 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.