Na razie dostawy będą pochodziły z jednego dużego zakładu, ale już niedługo mają zostać zatwierdzone zakłady kolejnych firm mięsnych.
Brazylijscy producenci wieprzowiny od dawna zabiegali o dostęp do ważnego rynku chińskiego. W ubiegłych latach większość eksportu brazylijskiej wieprzowiny trafiała do Rosji. Jednak uzależnienie od tego kierunku eksportu okazało się kłopotliwe, kiedy Kreml coraz częściej zaczął ograniczać dostęp do rynku. Według Agra Europe w czerwcu tego roku Moskwa zawiesiła import z ponad 100 brazylijskich zakładów. Po tym fakcie, zwiększyły się dostawy do Ukrainy i Hongkongu, który stał się najważniejszym odbiorcą. Eksporterzy z Brazylii liczą na to, że w przyszłości Chiny i Hongkong łącznie będą największym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z ich kraju.
Naszym zdaniem fakt otwarcia rynku chińskiego dla eksporterów z Brazylii może mieć duży wpływ na międzynarodowy handel wieprzowiną. Przez wiele lat Chiny dążyły do samowystarczalności w produkcji tego gatunku mięsa. W niektórych latach były nawet jego eksporterem netto. Kiedy jednak w latach 2007-08 na skutek chorób i klęsk żywiołowych produkcja gwałtownie się obniżyła, powstał duży deficyt tego towaru na rynku chińskim.
Skorzystali na tym głównie producenci ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Unii Europejskiej. Brazylia, duży eksporter, nie mogła wówczas wykorzystać tej szansy. Dziś, kiedy prognozuje się, że Chiny ponownie będą zmuszone zwiększać import wieprzowiny, eksporterzy z UE będą musieli konkurować nie tylko z eksporterami z Północnej ale również z Południowej Ameryki.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 217 – 21 listopada 2011