czwartek, 08 grudzień 2011 14:08

Nowelizacja rozporządzenia „dioksynowego”

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Komisja Europejska przyjęła 2 grudnia br. Rozporządzenie (UE) Nr 1259/2011 zmieniające Rozporządzenie (WE) Nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn, polichlorkowanych bifenyli o działaniu podobnym do dioksan i polichlorowanych bifenyli o działaniu niepodobnym do dioksyn w żywności.


Rozporządzenie zostało opublikowane w OJ L 320/22 z dnia 3.12.2011. Znowelizowane Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2012 roku i określać będzie w sekcji 5.12 Załącznika „Oleje i tłuszcze roślinne" najwyższe dopuszczalne poziomy związków na:
- suma dioksyn - 0,75 pg/g tłuszczu
- suma dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn - 1,25 pg/g tłuszczu
- suma PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 i PCB180 - 40 ng/g tłuszczu.

 


Źródło: PSPO, „OilExpress", Lech Kempczyński 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.