piątek, 16 grudzień 2011 14:12

Ceny olejów i tłuszczów rosną, a żywności spadają

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W listopadzie br. wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów (FAO) wzrosła w stosunku do października. Globalne ceny żywności obniżają się kolejny miesiąc z rzędu.


W listopadzie br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wyniósł 215 punktów. Tym samym jego wartość zbliżyła się do odnotowanej w analogicznym okresie w 2010 roku (213 punktów).

W stosunku do października br. indeks światowych cen żywności obniżył się nieznacznie, bo o 1 punkt. Największy spadek w relacji miesięcznej odnotowano w przypadku cukru. W przypadku indeksów cen zbóż, mleka i mięsa odnotowano stosunkowo niewielkie zmiany.

Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, w listopadzie br. wyniósł on 235 punktów (co oznacza, iż w listopadzie br. ceny monitorowane przez FAO były o 135% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). W stosunku do października br. oznacza to zwyżkę o 11 punktów (o 5%) i pierwszy wzrost od marca 2011. Na wzrost cen mogły wpłynąć oczekiwania dotyczące napiętego bilansu olejów roślinnych w skali świata.

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 220 – 12 grudnia 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.