Globalne ceny żywności obniżyły się kolejny miesiąc z rzędu. W grudniu 2011 roku opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wyniósł 211 punktów, co w stosunku do listopada oznacza spadek o 5 punktów (2,4%).
Obniżka była konsekwencją niższych światowych cen zbóż, cukru i olejów oraz umocnienia dolara. Indeks światowych cen olejów i tłuszczów w grudniu 2011 roku osiągnął poziom 227 punktów, co oznacza obniżkę zarówno w ujęciu miesięcznym (o 7 punktów, czyli 3%), jak i w porówaniu do analogicznego miesiąca rok wcześniej (spadek o 37 punktów, czyli 14%).
Wśród przyczyn spadku cen można wskazać wyższą niż oczekiwano wcześniej podaż olejów roślinnych i wyższe zapasy (przede wszystkie oleju palmowego i słonecznikowego), a także osłabienie popytu na soję w skali globalnej.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 224 – 16 stycznia 2012