wtorek, 13 wrzesień 2011 08:28

Co zwiedzili Ministrowie?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Nieformalne posiedzenie Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa, które odbywa się w dniach 11 - 13 września rozpoczęło się wczoraj od wizyty w terenie. - Chcę pokazać moim unijnym kolegom, jak piękne i bogate jest nasze rolnictwo, jak dobra jest nasza żywność produkowana na bazie rodzimych surowców wytwarzanych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu środowiska – powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki witając przybyłych do Wrocławia unijnych ministrów rolnictwa.


Gośćmi ministra Sawickiego są także: komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Dacian Ciolos oraz przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego Paolo De Castro.
co zwiedzili 4
Wizyta rozpoczęła się od zwiedzania Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB Żerniki Wielkie. Podczas przygotowanej specjalnie na tę okazję prezentacji multimedialnej przedstawione zostały najważniejsze osiągnięcia - wysoko produkcyjne, bezstresowe loszki hodowlane rasy wbp i pbz oraz ich mieszańce o bardzo wysokiej użytkowości rzeźnej. Efektem wieloletniej pracy naukowców instytutu jest hodowla trzody chlewnej na najwyższym poziomie. Wyhodowane tu zwierzęta regularnie zdobywają tytuły championów nie tylko na wystawach krajowych, ale i zagranicznych. Unijny goście obejrzeli też budowę nowoczesnej biogazowni powstającej w Zakładzie z wykorzystaniem wsparcia unijnego.

- Wykorzystanie biogazu, to tańsza energia i czystsze środowisko – powiedział minister Sawicki i dodał, że program rozwoju w Polsce małych biogazowni doprowadzi do lepszego wykorzystania alternatywnych źródeł energii.
co zwiedzili 1
Następnym punktem programu było zwiedzanie Muzeum Powozów i pokaz rękodzieła w gminie Żórawina. Spichlerz w Galowicach to licząca się kolekcja pojazdów konnych. Zgromadzono tu ponad 50; karet, bryczek, omnibusów, wolantów, landolet, wozów strażackich i sań. Budynek spichlerza pochodzi z XVIII wieku i wchodzi w kompleks budynków folwarku dworskiego. Posiada ciekawą drewnianą konstrukcję szkieletową o ścianach zewnętrznych wypełnionych gliną zmieszaną z ciętą słomą. W przybudówce panie z koła gospodyń wiejskich zorganizowały pokaz rękodzieła oraz wypieków tradycyjnych ciast świątecznych.

co zwiedzili 2Pobyt delegacji w Miękini rozpoczął się zwiedzaniem Winnicy Jaworek, która została założona w 2001 roku. Jest to winnica rodzinna, gdzie kultywowane są tradycje sięgające 13. wieku. W winnicy uprawia się ponad 30 odmian winorośli najlepszych gatunków. Opodal znajduje się winiarnia, w której na bazie winogron uzyskiwanych z plantacji produkowane są wina gronowe wyśmienitych gatunków. Unijni goście mieli okazję spróbować każdego z nich.

Ostatnim punktem terenowego rekonesansu była wizyta w gospodarstwie Lesieniec. Gospodarstwo prowadzone jest przez małżeństwo Nicponiów. Powstało w 1977 roku na bazie gruntów Skarbu Państwa. Jednak historia Folwarku w Lisieńcu sięga XVIco zwiedzili 3II wieku. Po 1945 r ziemie odebrano właścicielom i utworzono PGR. Dziś gospodarstwo prowadzi hodowlę koni arabskich czystej krwi. Goście obejrzeli pokaz koni które zdobyły już chempionaty i wicechempionaty. Odbyły się też pokazy woltyżerki i jazdy wyścigowej. Ministrowie mogli także podpatrzeć ciekawe sposoby łowienia ryb w tutejszych stawach. Największy wyłowiony karp ważył 14 kg. Prezentowane były tu także produkty regionalne - miód, wędliny swojskie, ogórki, smalec, owoce, jajka faszerowane, sery i konfitury.

Podsumowując wyjazd w teren minister Sawicki powiedział - Pokazaliśmy naszym gościom rolnictwo różnorodne począwszy od osiągnięć naukowych, poprzez uprawy eksperymentalne w naszym klimacie – winorośli i kończąc na stadninie utworzonej na bazie ziem folwarcznych odebranych po 45 roku przez państwo i przekazanych do PGR.

Nieformalne posiedzenie Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w kraju Prezydencji jest organizowane przez każde państwo członkowskie Unii Europejskiej sprawujące Prezydencję. Polskie spotkanie poświęcone jest zagadnieniom promocji, a minister Sawicki wykorzystał tę okazję do promocji polskich specjałów.

Źródło: minrol.gov.pl Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (wrzesień 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.