środa, 14 wrzesień 2011 08:59

400 uczestników na konferencji „Żywność i żywienie w XXI wieku”

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Dokładnie 9 września tego roku, na Zamku Królewskim w Warszawie, Minister Marek Sawicki uczestniczył w Konferencji "Żywność i żywienie w XXI wieku" (Food and nutrition in 21st century).


Konferencja nad którą patronat merytoryczny objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, została organizowana przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, w ścisłej współpracy z Dyrektoriatem ds. Biotechnologii, Rolnictwa i Żywności Komisji Europejskiej i jest jedną z flagowych imprez organizowanych w ramach Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Podczas wystąpienia inaugurującego obrady Minister Marek Sawicki przedstawił krótki referat pn. „Wspólna Polityka Rolna na rzecz zapewnienia konsumentom żywności wysokiej jakości". W swoim wystąpieniu Minister przedstawił mechanizmy i działania realizowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, służące wsparciu produkcji wysokiej jakości żywności. Na zakończenie referatu Minister nakreślił główne wyzwania w obszarze żywności i żywienia stojące przez nową Wspólną Polityką Rolną do których zaliczył m.in. kreowanie polityki zdrowego żywienia, promowanie lokalnych systemów żywności oraz dokładne rozpoznanie długoterminowych skutków dopuszczenia GMO.

W Konferencji wzięło udział ponad 400 uczestników z całej Europy: naukowców, polityków, przedstawicieli przemysłu, organizacji konsumentów i innych.

Źródło: minrol.gov.pl Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (wrzesień 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.