środa, 07 grudzień 2011 14:50

„5 porcji warzyw, owoców lub soku” nabiera rozpędu

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Stowarzyszenie KUPS rozpoczęło drugą edycję programu szkolnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku". Po sukcesie kampanii prowadzonej w roku szkolnym 2010/2011, zdecydowano się na ich kontynuację. Dzięki temu, jeszcze przez rok, Stowarzyszenie KUPS będzie przypominać najmłodszym o tym jak ważne dla zdrowia jest prawidłowe odżywianie oraz jak niebanalną rolę stanowią w nim owoce i warzywa oraz, że jedną z porcji może być sok.


Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja branżowa integrująca oraz zrzeszająca środowisko producentów soków, nektarów, napojów owocowych i warzywnych oraz propagująca przestrzeganie zasad samokontroli przemysłowej. Członkowie Stowarzyszenia reprezentują 80% polskiego rynku sokowniczego. Do zadań Stowarzyszenia KUPS należy przede wszystkim podejmowanie inicjatyw i działań na rzecz rozwoju branży: produkcji i spożycia soków oraz poprawy ich jakości. Jednak w swych działaniach promocyjnych, Stowarzyszenie KUPS obejmuje nie tylko soki, lecz również świeże owoce i warzywa.

Pierwsza edycja
W czerwcu br. Stowarzyszenie KUPS zakończyło pierwszą edycję programu szkolnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku". Celem kampanii było przede wszystkim zwiększenie ilości spożywanych przez najmłodszych owoców i warzyw oraz wypijanych soków, w zalecanych przez lekarzy 5-ciu porcjach dziennie. Kampania dofinansowana była przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Na jego realizację przeznaczono ponad 300tys. zł netto. O pozytywnym odbiorze wśród konsumentów świadczyć może duża liczba szkół (ponad 4100), które zgłosiły się do programu. W programie szkolnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku" wzięło udział prawie 300 tysięcy uczniów z klas I-III szkół podstawowych.

Decyzja o kontynuacji programu
W związku z sukcesem tego programu, potwierdzonym zauważalnym wzrostem zarówno świadomości zdrowotnej konsumentów, jak i ilości spożywanych przez nich warzyw, owoców i soków, Stowarzyszenie KUPS zdecydowało się go kontynuować. Dlatego, również w tym roku szkolnym, nauczyciele klas I-III szkół podstawowych w całej Polsce mogą uzyskać darmowe, drukowane scenariusze lekcji wraz z bogatym wachlarzem materiałów edukacyjnych i pomocy naukowych, które pozwolą przeprowadzić w klasach cztery lekcje dotyczące tematyki zdrowego odżywiania. Dodatkowo dzieci, wraz ze swoimi nauczycielami, mogą wziąć udział w konkursie z nagrodami. Wraz z akcją edukacyjną odświeżono także stronę internetową www.5porcjiwszkole.pl. Program szkolny pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku" objęli patronatami honorowymi: Minister Edukacji Narodowej, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektor Sanitarny, Prezes Agencji Rynku Rolnego oraz wszyscy wojewódzcy Kuratorzy Oświaty. Wsparcia finansowego udzielił Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. KUPS nawiązał również bliską współpracę z Agencją Rynku Rolnego, mająca na celu jak najlepsze wykorzystanie zbieżnych idei i uzupełniających się działań programów „5 porcji warzyw, owoców lub soku" oraz „Owoce w szkole". Do programu szkolnego zapisało się już około 25% szkół podstawowych w Polsce, zgłaszając udział prawie 300tys. dzieci. Zapisy wciąż trwają. Formularz zgłoszeniowy wypełnić można poprzez stronę internetową programu www.5porcjiwszkole.pl. Na tej samej stronie zapoznać się można z elektronicznymi wersjami materiałów dla szkół, a także całą garścią prozdrowotnych informacji i gier.

O programie
Programy prowadzone przez KUPS nie promują żadnych marek i mają charakter programów społecznych i edukacyjnych. Ich jedynym zadaniem jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Stowarzyszenie KUPS prokonsumenckie inicjatywy będzie zawsze stawiać na pierwszym miejscu. Dlatego wciąż podejmuje wysyłki celem kontynuowania i poszerzania prowadzonej działalności promocyjno-informacyjnej. Inicjuje działania, by idea „5 porcji warzyw, owoców lub soku" była kontynuowana i by również w przyszłych latach móc wspierać edukację rodziców, dzieci i młodzieży na temat zdrowego odżywiania i roli owoców, warzyw oraz ich przetworów w naszych codziennych dietach. W ten sposób staramy się być branżą odpowiedzialną społecznie i podnosić dobrostan naszego otoczenia. 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.