W seminarium „Oświadczenia zdrowotne w teorii i praktyce" zorganizowanym w zeszłym tygodniu w Łodzi wzięło udział ponad 200 osób związanych z szeroko rozumianym przemysłem spożywczym.
Z ramienia PSPO w konferencji wzięła udział Agnieszka Słodowa. Seminarium poświęcone było zagadnieniom legislacji dotyczącej oświadczeń zdrowotnych oraz ich wpływu na funkcjonowanie przemysłu żywnościowego.
Pełne uregulowanie prawne w zakresie oświadczeń zdrowotnych ma zwiększyć zaufanie europejskich konsumentów do przekazów o produktach oraz ułatwić dokonywanie świadomych wyborów związanych z dietą. Trwające od kilku lat prace Komisji Europejskiej i EFSA mają na celu opracowanie autoryzowanej listy oświadczeń dla żywności. Począwszy od 2008 roku eksperci EFSA ocenili pod kątem naukowym 2 758 tzw. funkcjonalnych oświadczeń zdrowotnych z art. 13 rozporządzenia 1924/2006.
Zgodnie z informacją przekazaną przez przedstawiciela DG Sanco Komisji Europejskiej Basila Mathioudakis nowe oświadczenia mogą być przyjęte w lutym 2012 r.
Źródło: PSPO „OilExpress" Agnieszka Słodowa (grudzień 2011)