Przetwórcy stoją na stanowisku, by wykorzystać ten cukier do produkcji, ponieważ sytuacja z cukrem może wkrótce wyglądać nieciekawie. Ponieważ jeszcze nie zapadła decyzja w tej sprawie, producenci żywności i napojów chcą włączyć ten cukier do obrotu w sektorze spożywczym. Bruksela odpowiada, że wymagałoby to zmiany unijnych przepisów. A jak wiadomo prawo wspólnotowe mówi, że surowiec wyprodukowany ponad kwoty musi zastać zbyty na rynkach trzecich. Według szacunków w obecnym roku kwotowym cukrownie na terenie Europy wyprodukują ok. 3 mln ton tego surowca więcej niż zakładają przyznane limity. Jednak warto zauważyć, że sytuacja staje się faktycznie coraz bardziej napięta, ponieważ notowania cukru na światowych rynkach cały czas rosną. Tona białego cukru kosztuje już 770 USD
Dział:
Aktualności: Świat
Najnowsze od Administrator
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.