czwartek, 11 sierpień 2011 12:31

Światowa produkcja mięsa drobiowego w 2011 roku – czego się spodziewać?

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) dotyczącego zmian zachodzących na globalnym rynku drobiu, w 2011 r. produkcja mięsa drobiowego na świecie ukształtuje się na poziomie około 100 mln t, tj. o 2 proc. wyższym niż rok wcześniej.


Oznacza to, iż tempo wzrostu będzie o połowę niższe niż w 2010 r., co przede wszystkim wiąże się z natężonym występowaniem chorób oraz drożejącymi paszami. Rosnące koszty najbardziej dotknęły producentów w Brazylii, Chinach, Unii Europejskiej oraz USA – tj. krajach odpowiadających za dwie trzecie światowej produkcji drobiu. Z kolei w Rosji spodziewany jest dwucyfrowy wzrost podaży, głównie na skutek inwestycji w rozwój przemysłu (o wartości około 2 mld USD), polityki zwiększania samowystarczalności kraju, wprowadzonych barier importowych i dotacji do stosowanych pasz.

Według prognoz USDA światowy eksport drobiu w 2011 r. zwiększy się jedynie o 1,6 proc. w relacji rocznej do 11,7 mln t. Prawdopodobnie Stany Zjednoczone stracą pozycję światowego lidera w eksporcie drobiu na rzecz Brazylii. Będzie to przede wszystkim wynikało z napiętego bilansu mięsa na rynku wewnętrznym USA oraz restrykcji w handlu tego kraju z Chinami i Rosją.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 202 – 8 sierpnia 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.