wtorek, 15 listopad 2011 07:46

Współczynnik cen najniższy od 11 miesięcy

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W październiku br. kalkulowany przez FAO współczynnik cen żywności na świecie obniżył się o kolejne 4% (albo 9 punktów) do 216 punktów w porównaniu z wrześniem br. Niemniej jednak eksperci podkreślają, że ceny produktów rolnych nadal kształtują się na stosunkowo wysokim poziomie i charakteryzują się znaczną zmiennością.


Na odnotowany spadek indeksu miały wpływ przede wszystkim obniżki cen zbóż, olejów, cukru. Poprawiające się prognozy podaży szeregu surowców rolnych oraz utrzymująca się niepewność co do perspektyw globalnej gospodarki wytwarzają zniżkową presję na ceny.

Niemniej jednak częściowo wpływ ten równoważony jest przez silny popyt w krajach rozwijających się.

 


Źródło: PSPO „OilExpress" na podst.: FAMMU/FAPA za FAO (listopad 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.