poniedziałek, 05 grudzień 2011 10:22

UE: Większy skup - większe przetwórstwo mleka

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Według wstępnych danych zaprezentowanych przez AMI i krajowe urzędy statystyczne skup mleka w krajach UE-27 w pierwszych trzech kwartałach br. zwiększył się o 2,2% wobec analogicznego okresu ubiegłego roku, co oznacza dodatkowe 2,2 mln t surowca przeznaczonego do przetwórstwa.


Wśród czołowych producentów dostawy mleka w największym stopniu wzrosły we Francji - o prawie 6% w relacji rocznej, w tym w samym wrześniu o 7% r/r. W Niemczech towarowa produkcja była o 2,4% wyższa niż rok wcześniej, w Wielkiej Brytanii o 2% (choć już we wrześniu obniżyła się o 2%), zaś w Niderlandach nieznacznie spadła – o 0,2% r/r.

Wyższy skup przełożył się na wzrost produkcji praktycznie wszystkich kategorii przetworów mleczarskich, poza pełnym mlekiem w proszku – głównie w efekcie pogorszenia możliwości eksportowych w bieżącym roku.

W największym stopniu zwiększono wytwarzanie odtłuszczonego mleka w proszku – w okresie styczeń-sierpień o ponad 14% do 804,4 tys. t, z czego gros zostało sprzedane poza granicami Unii. W trzech pierwszych kwartałach br. wolumen wywozu OMP zwiększył się o ponad 27% do 371,4 tys. ton.

Wzrosła także produkcja masła – w okresie pierwszych ośmiu miesięcy o 1,8% w relacji rocznej do 1285,2 tys. t – oraz śmietany – o ponad 2% do 1646,2 tys. ton. Przetwórstwo mleka na sery zwiększyło się o niespełna 1%, choć już w samym sierpniu wzrosło o ponad 2% w relacji rocznej.

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 218 – 28 listopada 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.