piątek, 13 styczeń 2012 08:30

Włoskie jabłonie pomyślnie zaowocowały

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Jak poinformowała FAMMU FAPA, powołując się na Włoską Organizację Assomela, produkcja jabłek we Włoszech w sezonie 2011/2012 wynieść ma blisko 2,3 mln t, co oznacza wzrost o 6,5% w porównaniu do poprzedniego sezonu.


Wcześniejsze prognozy WAPA mówiły o produkcji na nieco niższym poziomie, wynoszącym trochę ponad 2,2 mln t. Włosi są drugim, po Polsce, producentem jabłek w Unii Europejskiej i jednym z największych eksporterów jabłek na świecie. W 2009 roku, według danych FAO, eksport włoskich jabłek wyniósł 733 tys. ton, z czego najwięcej, bo blisko 260 tys. ton trafiło na rynek niemiecki.

 

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 223 – 9 stycznia 2012 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.