Wydrukuj tę stronę
czwartek, 26 styczeń 2012 14:29

Coraz mniej drobiu na Ukrainie

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Ukraińskie Stowarzyszenie Biznesu Rolnego przedstawiło informację o sytuacji na ukraińskim rynku drobiu i mięsa drobiowego.


Zgodnie z tą informacją, wg stanu na 1 stycznia 2012 r. łączna liczba pogłowia drobiu na Ukrainie zmniejszyła się o 2,1% do 199,5 mln sztuk, w tym w gospodarstwach indywidualnych wskaźnik ten spadł o 4,7% - do 105,3 mln sztuk.

Równocześnie stowarzyszenie hodowców drobiu „Sojuz Pticewodow Ukrainy" poinformowało o wzroście wielkości ukraińskiego rynku drobiu o 5-6%. W ocenie ekspertów tego stowarzyszenia, w 2011 r. znacznie zmniejszył się udział małych producentów drobiu, który na dzień dzisiejszy wynosi około 2-3% rynku. Natomiast około 50% ukraińskiej produkcji drobiu należy obecnie do spółki „Mironowskij Chleboprodukt". Wśród innych największych producentów mięsa drobiowego na Ukrainie wymienić należy spółkę „Agromars" (około 14% rynku), „Pticekombinat Dnieprowski" (7,5%), „Agroowen" (6%) oraz „Władimir-Wołyńska Pticefabrika" (około 3%).

W ocenie Dyrektor Wykonawczej Ukraińskiego Stowarzyszenia Biznesu Rolnego J. Swiatkiwskiej, negatywny wpływ na rozwój ukraińskiego rynku drobiu miał tymczasowy zakaz eksportu mięsa drobiowego do Federacji Rosyjskiej, który dotknął dwóch największych producentów drobiu na Ukrainie - spółek „Mironowskij Chleboprodukt" i „Agromars".

 

 


Źródło: kiev.trade.gov.pl, „Delo", „Ekonomiczeskije Izwiestia", „Kommersant" 

AgroMY

Najnowsze od AgroMY

Artykuły powiązane