Ceny przetworów płynnych zwiększyły się o prawie 2%, zaś serów pozostały na poziomie z listopada ub. roku. W stosunku do stycznia 2011 r. ceny sprzedaży przetworów płynnych oraz serów były o około 7% wyższe, natomiast artykułów stałych o ponad 19%.
Na poziomie handlu detalicznego w grudniu 2011 r. mleko było o 5,8% droższe niż w analogicznym miesiącu 2010 r., jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne o 5,1%, a sery o 3,7%.
Wzrostowe tendencje cen w Polsce to w dużej mierze efekt słabego złotego, bowiem na rynkach światowych podwyżki utrzymywały się jedynie do maja ub. r., potem notowano już raczej spadki cen. W efekcie w grudniu 2011 r. w portach Oceanii masło było o ponad 6% tańsze w relacji rocznej, sery o prawie 5%, zaś pełne mleko w proszku o ponad 1%.
Podrożało jedynie odtłuszczone mleko w proszku – o ponad 16%, choć było o 14% tańsze wobec ubiegłorocznego rekordu z czerwca.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 224 – 16 stycznia 2012