Produkty mleczne bez szaleństw
Według danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) w drugiej połowie grudnia 2011 r. ceny zbytu przetworów mleczarskich zarówno w Oceanii, jak i Europie Zachodniej, utrzymywały się na stabilnym poziomie.
A wszystko dzięki słabemu złotemu...
Wysokie ceny zbytu artykułów mlecznych w kraju będące m.in. efektem osłabienia polskiej waluty, a co za tym idzie poprawy wyników eksportowych, zadecydowały o utrzymaniu wzrostowych tendencji cen skupu mleka.
Drobiarzom nie było łatwo
W 2011 r. sytuacja w sektorze przetwórstwa mięsa drobiowego była generalnie trudna. Ceny zarówno kurcząt, jak i indyków, osiągnęły rekordowo wysokie poziomy. W okresie jedenastu pierwszych miesięcy ub. r. kurczęta były o 15%, a indyki o 23% droższe niż w analogicznym okresie w 2010 roku.
Co kryją serki, jogurty i masło?
Bywa, że masło nie jest masłem, a serek nie zawiera składników zdeklarowanych na opakowaniu. Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych.
Mięso, jaja czy mleko - co wolimy?
GUS opracował i opublikował statystyki dotyczące przeciętnego spożycia mięsa, jaj i mleka w latach 2008-2010. Wygląda na to, że mięsa jemy coraz mniej.
Dobra kasa z importu
W obrotach mlekiem i jego przetworami (w ekwiwalencie surowca) w 2010 r. udział importu w przychodach zwiększył się do 7,6% wobec 6,1% w roku poprzednim i 5,0% w 2008 r.
Zainteresowanie trzodą spadło?
Według danych opublikowanych przez GUS, w 2010 r. w produkcji zwierzęcej, przy zmniejszonych zbiorach zbóż i wzroście ich cen oraz spadku cen żywca rzeźnego odnotowano spadek zainteresowania krajową produkcją trzody chlewnej (spadek ilości loch prośnych, przy wzroście pogłowia trzody chlewnej).
Rok mlecznego raju
Dobra koniunktura na światowym rynku mleka, szczególnie w I połowie 2011 roku, osłabienie złotego trwające od lipca br. oraz lekka wzrostowa tendencja w konsumpcji przetworów mleczarskich (za wyjątkiem masła) spowodowały, że w tym roku utrzymywały się dość korzystne uwarunkowania dla przetwórstwa mleka.
Więcej...
To był wyjątkowo udany rok
Bieżący rok charakteryzuje się dość szybkim wzrostem eksportu większości gatunków mięsa z Polski. W ostatnim okresie szczególnie dynamicznie przyrastał wywóz wieprzowiny.
Mięso na wagę złota
Ceny mięsa na rynku światowym nadal są bardzo wysokie. Jak szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, indeks cen mięsa wzrósł w listopadzie o 0,4%.
Przetwory mleczne nieco tracą
W listopadzie br. na krajowym rynku zbytu przetworów mleczarskich przeważały lekkie spadkowe tendencje cen. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu nieznacznie podrożały jedynie sery – średnio o około 0,6% w skali miesiąca. Tańsze niż w październiku były natomiast przetwory stałe (mleko w proszku, masło) – o prawie 2% – oraz płynne – o około 1,3%.
„Świńskie” szaleństwo nadal trwa
Na rynku trzody chlewnej panuje cenowe szaleństwo - tuczniki są rekordowo drogie. Jeszcze kilka miesięcy temu nikt się tego nie spodziewał. W pierwszym tygodniu grudnia (28.11-4.12) zakłady mięsne monitorowane przez MRiRW za kilogram żywca płaciły przeciętnie 5,39 zł netto.
Handel rzepakiem leci na łeb, na szyję
Niższa produkcja rzepaku w Polsce w br. skutkuje wyraźnym pogorszeniem salda w handlu rzepakiem w odniesieniu do sytuacji sprzed roku.
ETO ujawnia prawdę o połowach flot
ETO publikuje sprawozdanie specjalne nr 12/2011 oceniające, czy działania podjęte przez UE przyczyniły się do dostosowania zdolności połowowej flot rybackich do dostępnych możliwości połowowych.