Co z tymi łososiami?!
Komisja Europejska przedstawiła propozycję nowego rozporządzenia Rady i Parlamentu Europejskiego ustanawiającego wieloletni plan w zakresie zrównoważonego zarządzania bałtyckimi zasobami łososia.
Problem paszowy – coś trzeba z tym zrobić!
Minister Marek Sawicki spotkał się wczoraj, na wniosek Izby Zbożowo – Paszowej, z Zarządem Europejskiej Federacji Producentów Pasz (FEFAC). Federacja ta zrzesza branżowe organizacje sektora paszowego z 21. państw Unii Europejskiej oraz 5 organizacji z pozostałych krajów Europy.
Zbyt przetworów mleczarskich leci w dół
Pod koniec lipca br. na krajowym rynku mleka zaczęły przeważać spadkowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich.
Ceny skupu żywca poszły w górę
W lipcu br. odnotowano wzrost cen skupu trzody chlewnej, bydła oraz drobiu. Dane Ministerstwa Rolnictwa wskazują, iż największe zmiany zaszły na rynku mięsa wieprzowego, gdzie ceny półtusz w przeciągu miesiąca zwiększyły się o ponad 2 proc., w tym na północy kraju o prawie 3 proc.
XXV Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych
Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych na stałe wpisała się w kalendarz najbardziej liczących się wydarzeń branży hodowlanej w Polsce. Najbliższa edycja odbędzie się 11-14 września 2011. Ciesząca się olbrzymim zainteresowaniem zarówno wśród wystawców, jak i zwiedzających ekspozycja to miejsce, w którym już od 25 lat można obejrzeć najlepsze okazy zwierząt niemal wszystkich ras gospodarskich i hodowlanych, zdobyć fachową wiedzę z zakresu hodowli i pielęgnacji zwierząt, wziąć udział w oryginalnych pokazach i konkursach.
Tendencje wzrostowe w skupie mleka
Od września 2010 r. utrzymują się wzrostowe tendencje w skupie mleka (wobec roku poprzedniego). Według danych GUS w czerwcu br. dostawy surowca do mleczarni zwiększyły się o niespełna 1 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie 823 mln litrów (o ponad 4 proc. wyższym niż przed rokiem).
Kiepska sytuacja w branży przetwórstwa mięsa czerwonego
I półrocze br. charakteryzowało się nie tylko niską opłacalnością produkcji trzody chlewnej, pogorszyła się także sytuacja w branży przetwórstwa mięsa. W kierunku redukcji marż działały przede wszystkim podwyżki cen surowca.
Ceny pasz nie do zatrzymania?
Zgodnie z przewidywaniami, w czerwcu większość rodzajów pasz przemysłowych nadal drożała. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) najpopularniejsze pełnoporcjowe mieszanki paszowe dla kurcząt podrożały o 0,9 proc., a dla indyków o 2,7 proc. - był to nawet szybszy wzrost niż miesiąc wcześniej.
Więcej...
Ceny skupu mleka dalej rosną
Po niewielkim spadku w maju br., w czerwcu odnotowano ponowny, choć śladowy, wzrost cen skupu mleka w Polsce. Według danych GUS rolnicy za hektolitr surowca otrzymali średnio 119,32 zł, tj. o 0,3 proc. więcej w relacji miesięcznej. Warto jednak zaznaczyć, iż zazwyczaj o tej porze roku mleko sezonowo tanieje.
Ceny bydła spadły po raz pierwszy od 10 miesięcy
GUS podał dane o cenach skupu produktów rolnych za czerwiec. Dane te pokazały pierwszy od dziesięciu miesięcy spadek cen bydła rzeźnego. Według GUS w czerwcu za kilogram żywca wołowego można było otrzymać przeciętnie 5,65 zł netto.
Przetwory mleczne dalej drożeją
Na krajowym rynku mleka w dalszym ciągu przeważają wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich.
Czego mniej, a czego więcej? – Pogłowie zwierząt
Główny Urząd Statystyczny po skompletowaniu danych dla Powszechnego Spisu Rolnego (PSR) 2010 informuje, że pogłowie bydła wzrosło o 4 proc., natomiast trzody chlewnej i owiec znacznie spadło.
Dlaczego import prosiąt rośnie?
W kontekście niskiej opłacalności chowu trzody chlewnej i perspektywy głębokiego spadku pogłowia w naszym kraju, warto przyjrzeć się danym na temat importu prosiąt. Otóż okazuje się, że bieżącym roku nadal szybko on przyrasta.
Rozmowy ministerstwa z branżą mięsną
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk uczestniczył dziś w spotkaniu zorganizowanym przez Polską Federację Branży Mięsnej. Rozmowy dotyczyły aktualnego stanu prac legislacyjnych z zakresu bezpieczeństwa epizootycznego i weterynaryjnego oraz nowych możliwości eksportowych produktów mięsnych.