Poziom zapasów początkowych sezonu 2011/12 był znaczny i wynosił 18,1 mln t tj. zbliżony w porównaniu z poprzednim sezonem. W ciągu sezonu 2011/12 poziom zapasów będzie dość stabilny z niewielką tendencją rosnącą, aby pod koniec wzrosnąć do ok. 18,2 mln ton.
Światowa produkcja głównych olejów roślinnych w sezonie 2011/12 oceniana jest na poziomach:
- palmowy – 51 mln ton (+5,0%)
- sojowy – 43 mln ton (+4,4%)
- rzepakowy – 23 mln ton (-1,4%)
- słonecznikowy – 14 mln ton (+11,3).
Natomiast całkowite światowe zużycie 13 olejów roślinnych w bieżącym sezonie oceniane jest na ok. 157,6 mln ton, tj. o 4,4% więcej niż w poprzednim sezonie.
Największy udział w spożyciu mają olej palmowy (32%), sojowy (28%), rzepakowy (15%) i słonecznikowy (9% wobec 8% rok wcześniej). Natomiast najwięcej olejów na świecie spożywają Chiny (19% udział), Unia Europejska (17%), Indie (10%) oraz Stany Zjednoczone (9%)
Źródło: PSPO „OilExpress" na podst.: FAMMU/FAPA „Światowy Rynek Zbóż, Oleistych i Komponentów Paszowych"