piątek, 13 styczeń 2012 08:12

Produkcja oleju rozpływa się?

Napisała
Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Mniejsza podaż rzepaku w Polsce rzutuje na wielkość produkcji oleju rzepakowego. Według danych GUS, opublikowanych w Rynku rolnym (IERiG ż) z grudnia 2011 roku, w ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego sezonu 2011/2012 (tj. lipiec-wrzesień 2011) średnie i duże zakłady tłuszczowe w Polsce wyprodukowały 135,8 tys. t oleju rzepakowego surowego wobec blisko 172 tys. t w analogicznym okresie w sezonie poprzednim.


Spadek produkcji oleju wpłynął na rozmiary handlu zagranicznego. W miesiącach lipiec-wrzesień 2011 roku eksport oleju rzepakowego wyniósł ok. 46 tys. t i tym samym był o ok. 8% niższy w stosunku do tych samych miesięcy w 2010 roku. Jeśli chodzi o import, to w III kwartale 2011 roku wyniósł on ok. 23 tys. t, co oznacza blisko 80-procentowy wzrost w relacji rocznej.

Według prognoz IERiG ż opublikowanych w Rynku rzepaku w październiku 2011 roku, pomimo spadku zbiorów rzepaku w Polsce w 2011 roku i niskich zapasów początkowych, przewidywany istotny wzrost importu i spadek eksportu surowca, mogą sprawić, że przerób rzepaku w sezonie 2011/2012 w kraju obniży się stosunkowo niewiele (o ok. 3% do 1935 tys. t) w stosunku do sezonu poprzedniego.

Niemniej, będzie o 18% niższy w porównaniu z rekordowo wysokim przerobem w sezonie 2009/2010.

 

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 223 – 9 stycznia 2012 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.