wtorek, 04 październik 2011 06:26

Ile płacą mleczarnie za 1 hl mleka?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Od marca br. ceny skupu mleka utrzymują się na stabilnym poziomie 119-120 zł/hl. W ubiegłym miesiącu mleczarnie płaciły przeciętnie 120,36 zł za 1 hl surowca, tj. o prawie 1% więcej niż w lipcu br.


Jest to wprawdzie poziom niższy o 9% wobec rekordu z grudnia 2007 r., ale o ponad 25% wyższy od średniej ceny notowanej w sierpniu w ciągu ostatnich pięciu lat. Nadal utrzymuje się silne regionalne zróżnicowanie cen i właściwie, pomimo wahań w poszczególnych miesiącach, nie ulga ono redukcji. Tak więc już tradycyjnie najwięcej za mleko płacono na Podlasiu – średnio 128,73 zł/hl, tj. o 1,5% więcej niż miesiąc wcześniej. Wysokie ceny notowane były także w województwach: zachodniopomorskim (122,74 zł/hl), lubuskim (125,74 zł/hl) i warmińsko-mazurskim (123,20 zł/hl). Są to jednocześnie województwa, w których zaobserwowano największe zmiany ceny w stosunku do sierpnia 2010 r. – przyrost o około 18-19% wobec 16% średnio w kraju. Zwyczajowo najmniej mleczarnie płaciły w województwach: mało-polskim (102,01 zł/hl, ponad 2% spadek w relacji miesięcznej) i podkarpackim (104,47 zł/hl).

W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku najmniejszy wzrost cen odnotowano w województwach: śląskim i wielkopolskim – o około 12%. Bardzo prawdopodobne, iż w IV kwartale br. ceny skupu mleka będą nadal dość stabilne i to pomimo pogorszenia sytuacji na światowym rynku zbytu przetworów mleczarskich, gdzie od kwietnia br. przeważają spadkowe tendencje cen. Drożenie surowca może być w tym wypadku stymulowane przede wszystkim osłabieniem złotego i w związku z tym rosnącymi możliwościami eksportu polskich towarów poza granice kraju, ale też stopniowym wyhamowaniem wzrostowych tendencji w skupie mleka.

W sierpniu br. mleczarnie zakupiły 796,8 mln l mleka, tj. o około 1% mniej w stosunku do lipca br. i o ponad 1% więcej niż rok temu. Warto przy tym pamiętać, iż jeszcze w I półroczu br. wzrost wobec 2010 r. sięgał 2-3%. Ogółem w przeciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. skupiono 6030,1 mln l surowca, tj. o ponad 2% więcej w relacji rocznej.

Przełożyło się to na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich, w tym głównie mleka w proszku. W okresie styczeń-sierpień br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 99,1 tys. t mleka i śmietany w postaci stałej, tj. o ponad 16% więcej niż przed rokiem (ale w dużym stopniu wynika to z faktu, iż w ubiegłym roku produkcja OMP i PMP spadła o 20% w stosunku do 2009 r.). Wzrosło również przetwórstwo surowca na sery świeże – o ponad 4% do 247 tys. t, masło – o około 2% do 118 tys. t – mleko spożywcze – o prawie 2% do 1734 mln l – oraz jogurty – o 1% do 335 mln litrów. W ciągu ośmiu pierwszych miesięcy br. silnie obniżyła się produkcja śmietany – o prawie 11% do 142 mln litrów.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 209 – 26 września 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.