piątek, 04 listopad 2011 09:23

Rozpoczął się sezonowy spadek skupu

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Na rynku krajowym od lipca br. odnotowuje się sezonowy spadek skupu mleka. We wrześniu mleczarnie zakupiły 762,6 mln l surowca, tj. o ponad 4% mniej w relacji miesięcznej.


Jednocześnie warto zwrócić uwagę, iż po wyhamowaniu w lipcu i sierpniu, w ubiegłym miesiącu ponownie zwiększyła się różnica pomiędzy skupem tegorocznym a ubiegłorocznym – we wrześniu br. dostawy były o prawie 2% większe niż w analogicznym okresie 2010 roku.

Ogółem w przeciągu pierwszych trzech kwartałów br. skup mleka ukształtował się na poziomie 6792,7 mln l, tj. o ponad 2% wyższym w relacji rocznej.

Rosnąca podaż surowca pozwoliła na gwałtowne zwiększenie produkcji mleka w proszku. W okresie styczeń-wrzesień mleczarnie zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały 116,7 tys. t mleka w postaci stałej, tj. o prawie 17% więcej niż przed rokiem. Istotnie wzrosła także produkcja sera świeżego – o ponad 3% do 277 tys. ton. Jedynym produktem, którego wytworzono mniej (spadek o 10% r/r) była śmietana normalizowana.

 


Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 214 – 31 października 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.