czwartek, 29 grudzień 2011 10:53

Mięso, jaja czy mleko - co wolimy?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

GUS opracował i opublikował statystyki dotyczące przeciętnego spożycia mięsa, jaj i mleka w latach 2008-2010. Wygląda na to, że mięsa jemy coraz mniej.


W rozliczeniu bilansowym spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego w przeliczeniu na 1 mieszkańca w latach 2008 – 2010 kształtowało się następująco:
• mięso i podroby (łącznie z mięsem i podrobami przeznaczonymi na przetwory) w wadze schłodzonej – w 2008 r. – 75,3 kg, w 2009 r. – 75,0 kg, w 2010 r. – 74,3 kg,
• mleko krowie (łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory, ale bez mleka przerobionego na masło) – w 2008 r. – 182 l, w 2009 r. –187 l, w 2010 r. – 191 l,
• jaja kurze – w 2008 r. – 205 szt., w 2009 r. – 206 szt., w 2010 r. – 204 szt.

W 2010 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, spożycie mleka krowiego w przeliczeniu na 1 mieszkańca zwiększyło się o 4 l. Konsumpcja jaj kurzych oraz mięsa i podrobów kształtowała się na poziomie zbliżonym do notowanej przed rokiem.

W przemysłowym przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego ważnym czynnikiem stymulującym poziom produkcji mięsa, przetworów mięsnych i serów, oprócz zaspokojenia zapotrzebowania na rynku krajowym, podobnie jak w przypadku produktów roślinnych, były możliwości eksportowe tych produktów.

W 2010 r., w stosunku do roku poprzedniego, wzrósł wolumen produkcji niektórych ważniejszych wyrobów przemysłu spożywczego. Przede wszystkim zwiększenie produkcji dotyczyło produktów uboju bydła i cieląt oraz trzody chlewnej, dla których wzrost wynosił odpowiednio 14,7% i 2,2%, przy czym rok wcześniej odnotowano spadek, który wynosił odpowiednio 1,8% i 10,8%. Odnotowano również wzrost produkcji tłuszczów zwierzęcych (o 14,0%), mięsa drobiowego(o 11,2%), konserw mięsnych i podrobowych wołowych i cielęcych (o 6,8%), mleka spożywczego (o 3,6%) oraz sera świeżego niedojrzewającego i twarogu o 8,9%. Zmniejszyła się natomiast produkcja wędlin (o 3,6%), produkcja mleka i śmietany w postaci stałej (o 16,7%), śmietany normalizowanej (o 3,7%), masła (o 2,5%) oraz serów podpuszczkowych dojrzewających – o 5,3%.

W obrotach zagranicznych zwierzętami żywymi i produktami pochodzenia zwierzęcego (według sekcji i działów nomenklatury CN) w 2010 r. (w cenach stałych), odnotowano spadek dynamiki wzrostu importu i eksportu. W porównaniu z rokiem poprzednim utrzymał się wzrost importu tych produktów (o 9,1%).

Znaczący wzrost (o 15,2%) notowany był natomiast w ich eksporcie. W stosunku do roku poprzedniego zwiększył się import: zwierząt żywych o 8,4% (wobec 24,9% w 2009 r.), mięsa i podrobów jadalnych – o 2,7% (wobec 15,7% w 2009 r.) oraz grupy produktów w skład której wchodzą produkty mleczarskie, jaja ptasie, miód naturalny i jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego – o 29,3% (wobec 8,8% w 2009 r.). W skali roku odnotowano również wzrost importu ryb i innych bezkręgowców wodnych – o 11,7%, przy czym w 2009 r. wzrost ten wynosił 2,2%. W 2010 r. wzrósł eksport produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. wywozu mięsa i podrobów jadalnych (o 28,2%), ryb i innych bezkręgowców wodnych (o 21,7%), nieznacznie produktów mleczarskich, jaj ptasich, miodu naturalnego i jadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego (o 2,4%). Wyraźnie spadł eksport zwierząt żywych (o 22,9%).

 


Źródło: stat.gov.pl GUS „Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2010 r." (grudzień 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.