wtorek, 17 styczeń 2012 09:35

Spadek pogłowia zwierząt – nie opłaca się hodować?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Więcej bydła, ale mniej gospodarstw utrzymujących bydło. Mniej świń, owiec i nawet drobiu – to wyniki ostatniego Spisu Powszechnego przeprowadzonego przez GUS. Skąd takie wyniki. Czy nie opłaca się już hodować zwierząt?


Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego przeprowadzonego w 2010 r., w porównaniu z danymi uzyskanymi w Powszechnym Spisem Rolnym z 2002, wskazują na:
- wzrost pogłowia bydła ogółem przy jednoczesnym wyraźnym zmniejszeniu stada krów. Redukcja łącznej liczby krów jest wynikiem ograniczenia stada krów mlecznych w związku z kwotowaniem produkcji mleka po przystąpieniu Polski do UE i wysokimi wymaganiami jakościowymi dla mleka krowiego, którym część producentów mleka nie mogła sprostać z uwagi na brak środków na niezbędną modernizację gospodarstw. Rejestrowany wzrost pogłowia bydła ogółem jest natomiast efektem przyrostu liczebności grup bydła rzeźnego, produkcja którego stała się opłacalna w wyniku znaczącego wzrostu cen żywca wołowego po akcesji Polski do struktur unijnych. Potwierdzeniem dużego zainteresowania produkcją bydła rzeźnego jest znaczący wzrost pogłowia krów mamek, które utrzymywane są dla produkcji cieląt;
- zmniejszenie liczby gospodarstw rolnych utrzymujących bydło, co przy rejestrowanym zwiększeniu stanu pogłowia bydła ogółem, skutkowało znaczącym wzrostem (o 43,6%) przeciętnej w kraju obsady bydła na 1 gospodarstwo prowadzące chów tego gatunku;
- wyraźny spadek liczebności stada świń związany z dużymi wahaniami opłacalności chowu tego gatunku. Na przestrzeni ostatnich 8 lat wielu producentów żywca wieprzowego wycofało się z tego kierunku produkcji bądź znacząco ograniczyło skalę produkcji. W gospodarstwach rolnych, które nadal utrzymują pogłowie świń, znacząco (o 46%) zwiększyła się obsada trzody chlewnej na 1 gospodarstwo;
- spadek pogłowia owiec (o 22,5%) oraz liczby gospodarstw posiadających ten gatunek będące efektem malejącego zainteresowania rolników produkcją żywca baraniego z uwagi na m.in. utrzymujące się od kilku lat niskie ceny skupu;
- utrzymywanie się zróżnicowania pogłowia bydła, trzody chlewnej oraz owiec w ujęciu regionalnym. W produkcji związanej z pogłowiem bydła (liczebność stada bydła, produkcja mleka i żywca wołowego) dominujące znaczenie mają 3 województwa: mazowieckie, podlaskie i wielkopolskie. W produkcji żywca wieprzowego wiodącą rolę odgrywają od lat 4 województwa, tj. wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie i łódzkie, a w produkcji owczarskiej dominuje województwo małopolskie,
- spadek pogłowia drobiu ogółem przy jednoczesnej koncentracji stanów stada kur niosek, brojlerów kurzych i indyków w gospodarstwach o największej skali chowu tych gatunków drobiu.

 


Źródło: GUS „Zwierzęta gospodarskie i wybrane elementy metod produkcji zwierzęcej. Powszechny Spis Rolny 2010" 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.