Dobra passa przetwórstwa mleka
Nieznacznie wyższy niż w ubiegłym roku skup mleka przełożył się na wzrost produkcji praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich, poza śmietaną. W okresie styczeń-październik br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały o ponad 9% mniej śmietany niż rok wcześniej. Niemniej, już w samym październiku br. jej produkcja wzrosła o 16% względem września br.
Spadające ceny kurcząt
Podczas gdy ceny trzody chlewnej i bydła w ostatnich tygodniach silnie rosną osiągając rekordowe poziomy, ceny kurcząt od końca września nieprzerwanie spadają.
Ceny pasz spadają
Październik był kolejnym miesiącem obniżek cen większości rodzajów pasz przemysłowych. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, za najpopularniejsze pełnoporcjowe mieszanki paszowe trzeba było zapłacić o 1-3% mniej niż miesiąc wcześniej.
Słaby złoty wzmocnił handel produktami mlecznymi
Osłabienie złotego trwające od sierpnia br. przyczyniło się do wyraźnego ożywiania zagranicznej wymiany handlowej przetworami mleczarskimi. Jeszcze w II kwartale br. mieliśmy do czynienia ze spadkiem eksportu (w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku), poprawa nastąpiła dopiero w drugiej połowie III kwartału.
Ceny się utrzymały
Zgodnie z naszymi oczekiwaniami w październiku utrzymała się wzrostowa tendencja cen skupu mleka w Polsce. Według najnowszych danych GUS, w miesiącu tym za hektolitr surowca mleczarnie płaciły średnio 123,08 PLN, tj. o 1,5% więcej niż we wrześniu br.
Ceny mięsa na rekordzie
Najnowsze dane GUS wskazują, iż w październiku utrzymały się wzrostowe tendencje cen skupu na rynku mięsa czerwonego, spadły natomiast ceny drobiu. W analizowanym okresie za kilogram żywca wieprzowego płacono średnio 5,08 zł, zaś wołowego – rekordowe 6,00 zł.
Wreszcie konkretne działania dla zdrowia zwierząt i ludzi
Komitety Copa-Cogeca z radością przyjęły opublikowany plan działań Komisji Europejskiej w sprawie zwalczania oporności przeciwdrobnoustrojowej u ludzi i zwierząt. Plan ten wzmacnia koncepcję jednego zdrowia.
Polska - mleczny raj
Pomimo pogorszenia koniunktury na światowym rynku mleka, w Polsce utrzymują się wzrostowe tendencje cen sprzedaży przetworów mleczarskich.
Więcej...
Ceny trzody chlewnej zaskoczyły!
W ostatnich tygodniach mamy do czynienia z wyjątkową sytuacją na rynku trzody chlewnej. Odmiennie niż w poprzednich latach, w tym roku w październiku cena tuczników nie spadła, lecz wzrosła.
Copa-Cogeca: Dobrostan zwierząt najważniejszy
Komitety Copa-Cogeca przyjęły z zadowoleniem nowy raport Komisji Europejskiej pokazujący pozytywny wpływ obecnie obowiązujących zasad transportu na dobrostan zwierząt. Zgodnie ze stanowiskiem Komitetów Copa-Cogeca, raport podkreśla że głównym wyzwaniem pozostaje egzekwowanie przestrzegania obowiązujących zasad.
Czy kurczaki wyprą świnie?
Tego nie wiadomo, ale pewne jest, że produkcja drobiu rośnie. W bieżącym roku szybko rośnie światowa produkcja mięsa drobiowego. Po raz pierwszy w historii przekroczy ona 100 mln ton. W ubiegłym tygodniu Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała kolejny numer ukazującego się dwa razy w roku raportu Food Outlook.
Zakaz połowu śledzi
10 listopada 2011 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wprowadzenia zakazu prowadzenia połowów śledzia w podobszarach 25 – 27, 28.2, 29 i 32 Morza Bałtyckiego (Dz. U. Nr 240, poz. 1433).
Eksport mięsa indyczego rośnie
W bieżącym roku rośnie dosyć szybko eksport większości gatunków mięsa z Polski. Mięso indycze nie jest wyjątkiem. Jak wynika z analizy wstępnych danych Eurostatu w pierwszych siedmiu miesiącach tego roku polscy producenci sprzedali za granicę 57 tys. t mięsa i podrobów z indyków.
Rozpoczął się sezonowy spadek skupu
Na rynku krajowym od lipca br. odnotowuje się sezonowy spadek skupu mleka. We wrześniu mleczarnie zakupiły 762,6 mln l surowca, tj. o ponad 4% mniej w relacji miesięcznej.