piątek, 07 październik 2011 12:55

Ceny żywca biją kolejne rekordy

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Ceny żywca pokonują kolejne bariery i osiągają nowe szczyty. Przeciętne ceny netto zakupu bydła i kurcząt ustanowiły nowe rekordy. Jednocześnie po raz pierwszy w historii przekroczyły próg 6 zł/kg w przypadku bydła i próg 4 zł/kg w przypadku kurcząt.


W tym samym tygodniu, po raz pierwszy od ponad dwóch lat próg 5 zł/kg przekroczyły ceny zakupu trzody chlewnej. Najwcześniej, bo już w połowie czerwca zaczęło drożeć bydło. Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w drugim tygodniu czerwca za kilogram żywca zakłady mięsne płaciły przeciętnie 5,33 zł netto. Według najnowszych danych (za trzeci tydzień września, 19-25.09) zapłata wzrosła do 6,00 zł. To imponujący wzrost prawie o 13% w przeciągu 15 tygodni. Obecnie bydło jest o 34% droższe niż w tym samym tygodniu rok temu.

Trzoda chlewna drożeje nieprzerwanie od początku sierpnia. Na początku obecnego okresu wzrostów kosztowała 4,68 zł/kg żywca (netto) a obecnie 5,04 zł/kg. To wzrost prawie o 8% w 8 tygodni. Ostatnio trzoda chlewna osiągała lepsze ceny przez krótki okres od połowy czerwca do końca lipca 2009 roku.

Nigdy tak drogie jak dziś nie były również kurczęta. Ich ceny rosły bardzo szybko w lipcu i na początku sierpnia. Potem nieznacznie spadły, ale od początku września znów rosną.

Dziś kurczęta brojlery kosztują przeciętnie 4,00 zł/kg. To prawie o 15% więcej niż w pierwszym tygodniu lipca, kiedy cena wynosiła 3,50 zł/kg.

Na wysokie ceny żywca składa się kilka czynników. W przypadku kurcząt brojlerów i trzody chlewnej zazwyczaj w tym okresie roku ceny są wysokie. W tym roku dodatkowo wzrostom sprzyjało ograniczenie podaży na skutek niskiej opłacalności w poprzednich miesiącach. Na wysokie ceny bydła wpływa jego stosunkowo niska podaż w całej UE oraz duży popyt ze strony rynków pozaunijnych. W ostatnich tygodniach wzrostom cen wszystkich wymienionych gatunków żywca sprzyjało również osłabienie się złotego wobec euro oraz osłabianie się euro wobec głównych walut.

Na dzień dzisiejszy, wydaje się, że potencjał do dalszych podwyżek cen żywca nie jest duży. Prawdopodobnie w najbliższych tygodniach zaczną spadać ceny trzody chlewnej.

W tym samym kierunku będą również podążać ceny kurcząt brojlerów. Największą zagadką są ceny bydła. W ich przypadku nie są nawet wykluczone dalsze wzrosty.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 210 – 3 października 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.