W stosunku do września br. obniżył się o 4% tj. 9 punktów, wskutek spadku wartości indeksu światowych cen cukru, zbóż, olejów, mięsa i przetworów mleczarskich. Mimo iż wartość omawianego indeksu pozostaje niższa o 22 punkty w stosunku do rekordowego wyniku z lutego 2011 roku, wciąż jest wyższa w odniesieniu do października 2010 roku (o 11 punktów, tj. 5%).
Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, w październiku br. wyniósł on 223 punkty (co oznacza, iż w październiku br. ceny monitorowane przez FAO były o 123% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). W stosunku do września wartość indeksu obniżyła się o 15 punktów (o 6%). Odnotowany spadek był zatem głębszy w porównaniu z obniżką wartości indeksu światowych cen żywności ogółem.
W analizowanym okresie na światowe ceny olejów/tłuszczów oddziaływały m.in. wysoka produkcja oleju palmowego w Azji Południowo-Wschodniej oraz wysokie zbiory słonecznika m.in. w krajach leżących w basenie Morza Czarnego.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 215– 7 listopada 2011