Oznacza to, iż w ubiegłym miesiącu ceny monitorowane przez FAO i tak były o 101% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). Warto zwrócić uwagę, iż omawiany indeks przyjął najniższy poziom od października ubiegłego roku. Co więcej, do tej pory przetwory mleczarskie były droższe niż w analogicznych miesiącach ubiegłego roku, podczas gdy w listopadzie już o około 3% tańsze.
Spadek wartości indeksu odzwierciedla przede wszystkim obniżki cen masła i serów, które wyniosły odpowiednio 6% i 2% w relacji miesięcznej, podczas gdy zarówno mleko w proszku, jak i kazeiny podrożały średnio o 1-2%. Według australijskich analityków w 2012 r. globalne ceny przetworów mleczarskich mogą w dalszym ciągu spadać. Będzie to wynikało z jednej strony z rosnących nadwyżek eksportowych, z drugiej zaś z osłabienia popytu i problemów występujących na rynkach finansowych.
Po stronie produkcji duże zmiany zachodzą zwłaszcza w rejonie Oceanii, która należy do największych eksporterów na świecie. We wrześniu podaż mleka w Australii wzrosła o 6% względem analogicznego miesiąca poprzedniego roku, zaś w Nowej Zelandii o 13%.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 220 – 12 grudnia 2011