Według danych GUS w ubiegłym miesiącu dostawy mleka do mleczarni zwiększyły się sezonowo o prawie 12 proc., kształtując się na poziomie 818 mln litrów. Historycznie w maju poziom skupu wzrastał o kilkanaście procent (13-17 proc.), przyrost ten mieści się zatem w dotychczasowej średniej.
Łącznie od początku roku mleczarnie zakupiły 3628,1mln l mleka, tj. o ponad 2 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W maju br. wartość produkcji sprzedanej sektora zwiększyła się o 3,6 proc. w stosunku do ubiegłego roku. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. wytworzono o prawie 7 proc. więcej niż w 2010 r. serów świeżych i twarogu (160 tys. t) oraz o niespełna 1 proc. więcej mleka przetworzonego (1070 mln l). Nieznacznie obniżyła się natomiast produkcja serów dojrzewających – o ponad 1 proc. do 103 tys. t, choć już w samym maju zwiększyła się o 14 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o 5 proc. wyższym niż rok wcześniej.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 196 – 27 czerwca 2011