Zyskamy na aferze dioksynowej
Niemieccy przetwórcy mięsa są w tragicznej sytuacji, bo praktycznie całkowicie utracili zaufanie konsumentów do swoich produktów. Czy na niechęci konsumentów do niemieckiego mięsa producenci z innych państw zyskają?
Skandal! Czyżby zmowa cenowa na rynku wieprzowiny?
Tego jeszcze na 100 proc. nie wiadomo, ale podejrzenie, że niemieckie skażone dioksynami mięso regularnie dociera na polski rynek jest coraz bardziej prawdopodobne. Równie prawdopodobne jest także podejrzenie, że doszło do zmowy cenowej pomiędzy zakładami skupującymi żywiec.
Unia Drobiarska już niedługo
Prace nad utworzeniem nowej organizacji – Unii Drobiarstwa Polskiego – stoją na coraz bardziej zaawansowanym poziomie. Jej członkami mają być przetwórcy z branży drobiarskiej oraz firmy działające na rzecz tego rynku.
Wieprzowina w tragicznej sytuacji
Od kiedy Europą i światem wstrząsnęła dioksynowa afera, a część państw importujących do tej pory wieprzowinę oraz drób z Niemiec wprowadziło zakaz sprowadzania podejrzanych o skażenie produktów. Polacy także niechętnie patrzą na mięso wieprzowe.
Kurczak odporny na grypę
Naukowcy już przynajmniej od pięciu lat zapowiadają, że zamierzają uzyskać genetycznie modyfikowaną kurę, która będzie odporna na wirusa ptasiej grypy. I jak się okazało obiecanki wcale nie cacanki, bo oto właśnie udało się taką kurę wyhodować.
Wieprzowina z dioksynami w Polsce
Dioksynowa afera dotknęła także Polskę. Stwierdzono już bowiem obecność dioksyn w wieprzowinie sprowadzonej z Niemiec na Śląsk.
Produkcja drobiu na plusie
Jak pokazują wyniki zeszłorocznej produkcji drobiu, drobiarze osiągnęli w 2010 roku prawdziwy rekord. Podwyższona była w ubiegłym roku (i obecnie też jest) zarówno produkcja, jak i eksport (ponad 400 tys. ton). Początek tego roku także jest, jak na razie, bardzo korzystny i obiecujący ponieważ rośnie cena drobiu i jego popyt.
Zwierzęta futerkowe
Bardzo dobra wiadomość dla hodowców zwierząt futerkowych. Otóż skóry ze zwierząt futerkowych to deficytowy produkt, sprzedaje się niemal wręcz doskonale.
Więcej...
Zmiany na rynku mleka
Pod koniec czerwca Komisja Europejska przedstawi swoją wizję organizacji rynku mleka po 2013 roku. Szykują się duże zmiany.
Wzrost cen wieprzowiny
Jeszcze niedawno producenci wieprzowiny byli w tragicznej sytuacji. Niskie ceny skupu trzody chlewnej nie zapewniały opłacalności produkcji.
Sezon na karpia
Ceny wieprzowiny nadal niekorzystne
Producenci zbóż zacierają ręce, a hodowcy trzody chlewnej je załamują. Sytuacja wzrastających cen paszy przy spadającej cenie mięsa wieprzowego nie napawa optymizmem. A poprawa tej sytuacji raczej nie jest spodziewana w najbliższych latach.