W stosunku do sezonu 2010/2011 oznacza to wzrost o prawie 4%. Tak jak w poprzednich latach największy udział w strukturze produkcji będą miały oleje palmowy (33%), sojowy (28%), rzepakowy (15%) oraz słonecznikowy (9%).
USDA prognozuje, że w sezonie 2011/2012 produkcja oleju palmowego wzrośnie z 47,9 mln t w sezonie 2010/2011 do 50,6 mln t. Podobne tendencje są spodziewane w przypadku sojowego (wzrost z 41,3 do 43,1 mln t) oraz słonecznikowego (z 11,7 do 13,0 mln t). Obniży się natomiast produkcja oleju rzepakowego (z 23,3 do 22,7 mln t).
Zwiększeniu globalnej produkcji olejów będzie towarzyszył jeszcze większy wzrost konsumpcji (z 144,3 mln t w sezonie 2010/2011 do 149,9 mln t w sezonie 2011/2012). Będzie to skutkować redukcją zapasów na koniec sezonu 2011/2012. Bilans olejów pozostanie napięty, o czym może świadczyć pogorszenie wskaźnika zapasy/konsumpcja.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 219 – 5 grudnia 2011