wtorek, 19 lipiec 2011 09:49

Rynek mleczny w Izraelu w r. 2010

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W 2010 r. nastąpił skokowy wręcz wzrost importu wyrobów mleczarskich do Izraela - o 66,5 proc. w porównaniu do roku 2009. Ogólna wartość tego importu osiągnęła 53,8 mln USD.


Największy wzrost nastąpił w imporcie masła i smarowideł mlecznych, którego wartość wyniosła 7,5 mln USD, co oznacza skok o 275 proc. w stosunku do roku 2009.

Wraz z tak znacznym wzrostem importu, zanotowano jednocześnie poważny spadek eksportu mleka i jego wyrobów, którego wartość wyniosła 9,3 mln USD, w porównaniu do 17,2 mln USD w roku poprzedzającym. Tłumaczy się to okresowym niedoborem mleka w lecie 2010, który zmusił Ministerstwo Rolnictwa oraz Ministerstwo Przemysłu, Handlu i Zatrudnienia do zezwolenia na import wyrobów mleczarskich, głównie masła i mleka w proszku.

W roku 2009 średnie przeciętne wydatki miesięczne izraelskiego gospodarstwa domowego wyniosły ok. 13 tysięcy ILS, z czego niecałe 200 ILS wydano na wyroby mleczarskie. Struktura tych wydatków była następująca: 52 ILS na mleko pasteryzowane, na ser biały 53 ILS, na ser żółty 37 ILS i na inne przetwory mleczne 35 ILS.

Cena 1 litra mleka pasteryzowanego w roku 2010 wynosiła 5,92 ILS (spadek o 0,9 proc. w stosunku do r. 2009), cena 1 kg sera żółtego (z mleka krowiego) - 47,3 ILS, cena 1 kg sera białego - 27,64 ILS.

Źródło: Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Tel Awiwie na podst. portalu Centralnego Urzędu Statystycznego cbs.gov.il/www/hodaot2011n/11_11_129b.doc, Portalu TheMarker themarker.com

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.