czwartek, 10 listopad 2011 08:41

Rogale świętomarcińskie na brukselskich stołach

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Minister Marek Sawicki, Przewodniczący Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa będzie promował 14 listopada w Brukseli, w budynku Rady UE, wielkopolski specjał - rogale świętomarcińskie.


Renoma rogala świętomarcińskiego wypracowana została przez cukierników i piekarzy z Poznania – stolicy Wielkopolski. Smakołyk ten cieszy się w Polsce od 150 lat niesłabnącą popularnością. Spożycie rogali koncentruje się wokół dnia świętego Marcina, który przypada na dzień 11 listopada. Każdego roku w tym dniu zjadanych jest 1 milion rogali.

Dzięki tradycyjnym metodom wyrabiania rogali przy użyciu określonych surowców, smakołyk ten został wpisany do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ich jakość wynika nie tylko z metod wytwarzania , ale także wykorzystania do produkcji rzadkiego i wykwintnego nadzienia jakim jest biały mak połączony z aromatem migdałowym.

Obecność rogali świętomarcińskich w Brukseli jest kontynuacją akcji promocyjnej artykułów rolno – spożywczych prowadzonej przez polską prezydencję i prezentowania ich jako produktów specyficznych wyróżniających się wysoką jakością. W trakcie półrocznej prezydencji prezentowane były także truskawki kaszubskie i jabłka łąckie.

 


Źródło: minrol.gov.pl Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, fot. pl.wikipedia.org Radomil (listopad 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.