poniedziałek, 02 styczeń 2012 09:47

Rogale czy robale?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W 2 na 4 piekarniach objętych kontrolą stwierdzono obecność szkodników, w kilku magazynach trzymano przeterminowane kremy do tortów i masy bezowe, a 500 gramach chleba było 460 gramów... Co jeszcze wymyślą piekarnie, by nas oszukać?


Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego.

Rogale, drożdżówki i bułeczki
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego bez nadzienia ze szczególnym uwzględnieniem bułek maślanych, rogali maślanych, chałek oraz pieczywa półcukierniczego z nadzieniem owocowym oraz nadziewanego innymi masami (np. makową, serową, budyniową) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta.

Nieprawidłowości dotyczyły:
- zaniżonej zawartości cukrów ogółem w suchej masie w przeliczeniu na sacharozę:

  •  do 3,1 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 2 partie bułek maślanych,
  •  o 5,0 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia chałki,

- zaniżonej zawartości tłuszczu w przeliczeniu na suchą masę:

  •  do 5,6 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 5 partii chałek,
  •  do 1,4 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 3 partie rogali,
  •  o 0,8 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia bułek maślanych,
  •  o 0,4 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia drożdżówek.


Nie takie „light"
Stwierdzone w pieczywie półcukierniczym bez nadzienia nieprawidłowości dotyczące zaniżonej zawartości cukrów ogółem w suchej masie w przeliczeniu na sacharozę oraz zaniżonej zawartość tłuszczu w suchej masie wskazują na brak dołożenia ze strony producenta należytej staranności, w celu uzyskania produktu finalnego o pożądanej i oczekiwanej przez konsumenta jakości.

Zaniżona zawartość cukrów ogółem oraz tłuszczu może być również wynikiem świadomego działania producenta, który zmniejszył zawartość tych składników w wyrobie finalnym kosztem zwiększenia zawartości udziału innych składników, np. mąki.

Na 5 skontrolowanych partii produktów posiadających chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), w 1 partii obwarzanka krakowskiego stwierdzono zawyżoną masę (od 20 g do 40 g) w porównaniu ze specyfikacją. Nie kwestionowano jakości handlowej rogala świętomarcińskiego.

Inne nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- wprowadzania konsumenta w błąd co do charakterystyki produktu, w tym nazwy produktu, ze względu na zastosowane surowce:

  •  użycie  w nazwie rogali i bułek określenia „maślany", „maślana" co sugeruje konsumentowi, iż do produkcji tego rodzaju pieczywa półcukierniczego zastosowano tłuszcz mleczny „masło" odpowiadający definicji zawartej w dodatku do załącznika XV rozporządzenia Komisji (WE) nr 1234/2007, faktycznie zaś dodawano inny tłuszcz i olej,
  •  użycie  nazwy „jagodzianka" w odniesieniu do pieczywa półcukierniczego z nadzieniem, która sugeruje konsumentowi, iż produkt ten zawiera w swoim składzie jagody, faktycznie zaś producent stosował nadzienie cukiernicze o smaku jagodowym w składzie, którego nie wykazano obecności jagód, a smak jagodowy nadzienia pochodził jedynie od zastosowanego aromatu,


- wprowadzania konsumenta w błąd co do składu i ilościowej zawartości składników:

  •  pominięcie  w składzie opakowanego pieczywa półcukierniczego oraz w dokumentacji towarzyszącej pieczywu półcukierniczemu wprowadzanemu do obrotu luzem, informacji o użytych składnikach alergennych, np. soi, mączce sojowej, serwatce w proszku, żółtek jaj w proszku,
  •  brak podania składu składnika złożonego (polepszacza – Active Super) użytego do wypieku pieczywa półcukierniczego (strucli),
  •  nieprawidłowe podanie informacji o ilościowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie produktu, np. w „strucli makowej" producent zamiast zawartości „maku" podał zawartość „nadzienia makowego" w ilości 15%, w którym mak stanowił ok. 46%.


Robale i przeterminowane składniki

  •  w magazynach 4 piekarni (3,8% ogółem skontrolowanych podmiotów), stwierdzono 8 partii przeterminowanych surowców i dodatków do produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich (np. mąki pszennej typ 450 i 500, kremu do tortów, koncentratu do produkcji bez, aromatu landrynkowego),
  •  w 2 na 4 piekarnie, stwierdzono obecność szkodników zbożowo-mącznych, tj. rozkruszka i trojszyka,
  •  w 3 piekarniach (2,9% ogółem skontrolowanych podmiotów) w niewłaściwych warunkach temperatury przechowywano 13 partii surowców i dodatków do wypieku pieczywa i wyrobów piekarskich (np. drożdży, margaryny, czekolady, wiórek kokosowych, twarogu śmietankowego).


Za mało chleba w chlebie
Na 28 partii wyrobów piekarskich, które poddano wybiórczej kontroli zawartości netto, zaniżoną masę netto w odniesieniu do deklaracji producenta wykazano w 5 partiach wyrobów piekarskich, w tym:
- 3 partiach pieczywa półcukierniczego nadziewanego (zamiast 500 g, masa pojedynczych sztuk strucli wynosiła od 462 g do 498 g),
- 2 partiach pieczywa mieszanego (zamiast 500 g masa pojedynczych bochenków chleba wynosiła od 460 g do 495 g).

Trudne do skontroolowania
Należy podkreślić, iż produkcja tej grupy wyrobów piekarskich stale się rozwija, o czym świadczy szeroki asortyment pieczywa półcukierniczego. Zweryfikowanie jakości handlowej, dostępnych na naszym rynku produktów, które można zaliczyć do kategorii pieczywa półcukierniczego jest utrudnione z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia (do 24 godzin od dnia produkcji), a także braku deklarowania przez większość producentów jakichkolwiek parametrów fizykochemicznych.

Będą dalsze kontrole
Z uwagi na szeroką pod względem asortymentu ofertę handlową pieczywa półcukierniczego, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uwzględni ten rodzaj produktów podczas kolejnych działań kontrolnych.

 


Źródło: ijhar-s.gov.pl Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (styczeń 2012) 

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.