W dniach 27-29 kwietnia Wydział Promocji Handlu i Inwestycji w Pekinie uczestniczył w targach branży mięsnej - „The 2011 China International Meat Industry Fair" w Qingdao (prowincja Szantung). Zadaniem przedstawicieli Polskich była promocja polskiego sektora spożywczego, w szczególności przemysłu drobiarskiego oraz mleczarskiego.
Obecnie pięć polskich zakładów przetwórstwa drobiu posiada dopuszczenie chińskich władz weterynaryjnych i może eksportować mięso drobiowe do Chin a następne trzy są w trakcie procedur dopuszczeniowych. Od kilku lat ponad sześćdziesiąt przedsiębiorstw mleczarskie z Polski posiada zezwolenie na eksport mleka, serów i serwatek do Chińskiej Republiki Ludowej.
Targi Mięsne w Qingdao są jednymi z najważniejszych imprez wystawienniczych poświęconych światowemu rynkowi mięsa, należą do największych targów w Azji. Tematyka wystaw jest bardzo szeroka i obejmuje prezentacje technologii chowu i żywienia zwierząt, maszyny i urządzenia do przetwórstwa mięsa, opakowania, wyposażenie zakładów, technologię przechowywania a także wyniki prac naukowych i wdrożeń innowacyjnych w przemyśle mięsnym, weterynarii, zoologii, biologii itp.
Polskie stoisko cieszyło się szczególnie zainteresowaniem chińskich producentów i dystrybutorów mięsa drobiowego.
Następne targi o tematyce spożywczej, na których obecne będzie WPHI w Pekinie obędą się w dniach 1-3 czerwca w Pekinie (China International Meat Industry Exhibition), na które zapraszamy producentów mięsa z Polski.
Źródło: beijing.trade.gov.pl (maj 2011)
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.