Wicepremier Pawlak: nawozy będą tańsze
- Dzięki staraniom Ministerstwa Gospodarki od 13 lipca 2011 r. przestają obowiązywać środki antydumpingowe na przywóz do Polski potasu z Białorusi i Rosji. Oznacza to niższe ceny nawozów wieloskładnikowych dla polskich rolników – poinformował wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak.
Uważaj, chwościk buraka atakuje!
Plantacjom buraka zagraża chwościk buraka. Decyzję o sposobie i terminie zwalczania chwościka buraka na plantacjach buraka cukrowego i pastewnego należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji.
Rak bakteryjny drzew pestkowych
W sadach wiśniowych wystąpiło zagrożenie rakiem bakteryjnym drzew pestkowych. Decyzja o przeprowadzeniu zabiegu chemicznego powinna być poprzedzona obserwacjami.
Ile zbierzemy rzepaku w tym roku?
Zbliża się coraz bardziej termin Żniw rzepakowych. Przy odpowiedniej pogodzie pierwsze partie surowca powinny trafić do zakładów tłuszczowych w przyszłym tygodniu.
Ceny pszenicy w ubiegłym tygodniu
Jak kształtowały się ceny pszenicy konsumpcyjnej oraz paszowej w ubiegłym tygodniu?
Mączniak rzekomy dyniowatych na polach ogórków!
Na plantacjach ogórka stwierdzono pierwsze objawy występowania mączniaka rzekomego dyniowatych. Decyzję o sposobie i terminie zwalczania mączniaka rzekomego należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji.
1 jabłko z 4 państw – kontrola warzyw i owoców
Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, owoców cytrusowych, owoców kiwi, winogron stołowych, orzechów laskowych i włoskich oraz pomidorów, papryki, ogórków i czosnku w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w normach handlowych Unii Europejskiej oraz przepisami ogólnymi dotyczącymi jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.
Saldo w handlu rzepakiem pogarsza się
Pogarsza się saldo w handlu rzepakiem. Wstępne dane handlowe Ministerstwa Finansów za pierwsze cztery miesiące 2011 roku wskazują na spadek wolumenu i wartości eksportu rzepaku w odniesieniu do analogicznego okresu w 2010 roku.
Więcej...
Które laboratorium kontroluje warzywa?
Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że zgodnie z postanowieniami protokołu uzgodnień pomiędzy Federalną Służbą ds. Nadzoru w Sferze Ochrony Praw Konsumenta i Zdrowia Człowieka a Dyrekcją Generalną ds. Zdrowia i Konsumentów w sprawie wywozu warzyw z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej, Polska wytypowała Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach jako laboratorium akredytowane do przeprowadzania kontroli warzyw pod kątem obecności szczepu E.coli O104.
List do producentów rzepaku - PILNE
List otwarty do producentów rzepaku w sprawie prób wprowadzenia do uprawy w Polsce nasion rzepaku wysokoerukowego.
Kto chce GMO? Proszę bardzo!
Eurodeputowani dają krajom Unii prawo wyboru w kwestii upraw żywności modyfikowanej (GMO). Rządy krajów UE będą mogły zadecydować czy chcą hodować GMO czy nie - pod warunkiem, że będą miały wątpliwości, co do wpływu tych upraw np. na środowisko. W tym tygodniu nad tym projektem przepisów posłowie będą głosować na sesji plenarnej.
Wyniki finansowe branży tłuszczowej coraz gorsze
W 2010 roku wyniki branży tłuszczowej pogorszyły się w stosunku do 2009 roku. Zyski były niewielkie, istotnie zmniejszyły się nakłady inwestycyjne i stopa inwestowania. Sytuacja finansowa przemysłu tłuszczowego generalnie była słabsza niż przeciętnie w sektorze spożywczym.
Omacnica prosowianka już na polach kukurydzianych!
Plantacjom kukurydzy zagraża obecnie szkodnik o nazwie: omacnica prosowianka. Decyzję o sposobie i terminie zwalczania omacnicy prosowianki na plantacjach kukurydzy należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji.
Pszenica przekroczyła cenę wywoławczą
Z informacji Sparksa wynika, iż w pierwszej połowie ubiegłego tygodnia ceny pszenicy konsumpcyjnej w zależności od regionu i jakości ziarna kształtowały się w kraju granicach 950-1000 zł/t, a pszenicy paszowej 930-960 zł/t (wszystkie ceny loco magazyn sprzedającego).