To dość zaskakujące, że przy tak znaczącym wzroście wartości eksportu ilość wysyłanych poza swoje granice warzyw i owoców spadła i to o 0,2 proc. w stosunku do 2009 roku – komentują eksperci.
Wolumenem wyeksportowanych w 2010 roku owoców i warzyw wyniósł 9,5 mln ton. Natomiast wartość wyeksportowanych warzyw osiągnęła poziom 3,64 mld euro (o 12 proc. więcej niż przed rokiem), z kolei wielkość była równa 3,7 mln ton (zatem spadła o 5,5 proc.). Wśród wywożonych warzyw dominowały głównie pomidory z wolumenem niecałych 740,0 tys. ton.
Jeśli chodzi o eksport owoców, odnotowano wzrost - zarówno wartości, jak i wolumenu eksportu. W 2010 roku Hiszpanie wyeksportowali ich w sumie 5,7 mln ton (o 3,6 proc. więcej niż przed rokiem) za łączną sumę 4,99 mld euro (czyli więcej o 9 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
W omawianym okresie Hiszpanie zaimportowali 2,4 mln ton świeżych owoców i warzyw o łącznej wartości 1,47 mld euro.
Źródło: FAMMU/FAPA