wtorek, 20 wrzesień 2011 08:00

Trzeba będzie importować więcej soi

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Niskie zapasy oraz słabsze od wcześniej oczekiwanych zbiory soi w Chinach mogą przyczynić się do wzrostu importu tego surowca. Według Oil World, w nadchodzących miesiącach przywóz soi do Chin najprawdopodobniej wzrośnie. Jednym z czynników oddziałujących w kierunku zwiększenia zakupów są kurczące się zapasy importowanego surowca w Państwie środka w warunkach utrzymującego się wysokiego przerobu soi.


Ocenia się, że w okresie styczeń-czerwiec br. Chiny zaimportowały o blisko 6 proc. mniej soi w porównaniu z analogicznym okresem w 2010 roku. Ożywienie w zakupach było już jednak zauważalne w lipcu br. W miesiącu tym import wzrósł o 8 proc. w odniesieniu do lipca 2010 roku i o 24 proc. w stosunku do czerwca br.

Innym czynnikiem, oddziałującym w kierunku zwiększenia importu soi mogą być słabsze zbiory. Według Oil World, zbiory soi w sezonie 2011/2012 mogą osiągnąć poziom 13,7 mln t, co będzie konsekwencją mniejszej powierzchni uprawy i niesprzyjających warunków pogodowych. W sezonie 2010/2011 produkcja soi w Chinach wyniosła 14,6 mln t.

Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 207 – 12 września 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.