wtorek, 18 październik 2011 13:39

Producenci oliwy z oliwek doczekali się dopłat do przechowywania

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

W związku z katastroficzną sytuacją producentów oliwy z oliwek UE, Komitety Copa-Cogeca z radością przyjęły decyzję Komitetu ds. zarządzania UE o przyznaniu dopłat do prywatnego przechowalnictwa dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jednak żałują, że oliwa lampante nie została uwzględniona w tej decyzji.


Pekka Pesonen, Sekretarz Generalny Komitetów Copa-Cogeca powiedział: „Wzywaliśmy do uruchomienia dopłat do prywatnego przechowalnictwa zarówno dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jak i dla oliwy lampante na pewien okres, jako że jest to jedyny instrument dostępny dla sektora, który może w krótkim czasie poprawić drastyczną sytuację rynkową. Producenci oliwy z oliwek UE zmagają się z jednym z największych kryzysów w historii. Cierpią oni z powodu niskich cen i wysokich kosztów produkcji."

Dante Eurostatu wskazują, że sektor oliwy z oliwek jest jedynym sektorem, w którym dochód producentów w roku 2010 był niższy (o 5,7%) niż w roku 2009. Ponadto w roku 2009 dochód producentów oliwy z oliwek spadł o 15,2% w porównaniu z poziomem z roku 2008. W związku z tym, Komitet ds. zarządzania zamierza w najbliższych tygodniach uruchomić procedurę przetargową dla dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Propozycja ta jest reakcją na spadek cen w ostatnich tygodniach, kiedy to ceny hiszpańskiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia spadły poniżej progu uruchomienia dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Przetargi mogą odbywać się we wszystkich państwach członkowskich UE, obejmują one oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, prywatne przechowalnictwo może objąć do 100 000 ton do 180 dni.

Komitety Copa-Cogeca cieszą się, że dopłaty do prywatnego przechowalnictwa zostały uruchomione dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jednak uważają, że tendencje cenowe oliwy lampante są takie same w wielu krajach produkujących oliwę z oliwek, a znajdują się już poniżej ceny referencyjnej w Grecji i Portugalii. Ponieważ rynki tych dwóch rodzajów oliwy są połączone, działania mające pozytywny wpływ na sektor oliwy lampante wywrą pozytywny efekt na rynek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a przez to na cały sektor. W związku z tym Komitety Copa-Cogeca apelują aby Komisja ponownie oceniła swoje stanowisko odnośnie dopłat do prywatnego przechowalnictwa oliwy lampante jeśli ceny będą w dalszym ciągu spadać.

 


Źródło: copa-cogeca.be (październik 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.