piątek, 28 październik 2011 12:39

Monitoring dioksyn

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Projekt rozporządzenia Komisji Europejskiej w sprawie dioksyn został przyjęty podczas posiedzenia komitetu SCOFCAH w ostatni piątek. Jedno państwo członkowskie głosowało przeciwko, nie było wstrzymujących się od głosu.


Problem powstał w Niemczech po prawdopodobnie niezamierzonym dodaniu technicznych kwasów tłuszczowych do pasz. W PE komisarz Dali zobowiązał się do wprowadzenia odpowiednio ścisłej legislacji, a europejski sektor pasz został zaproszony do opracowania zasad monitoringu dioksyn.

Pierwsza propozycja KE została odrzucona przez państwa członkowskie w lipcu, gdyż nie była oparta na analizie ryzyka. Ostatnia propozycja DG Sanco uwęględnia już sugestie organizacji branżowych.

Rozporządzenie nakłada obowiązek analizowania poziomu dioksyn i PCBs m.in. w produktach pochodzących z przetworzenia surowych olejów roślinnych (z wyłączeniem m.in. olejów rafinowanych czy lecytyny).

Ponadto, rozporządzenie wprowadza obowiązek oznaczenia na etykiecie, czy dany produkt nadaje się na cele paszowe. System monitoringu powinien zostać włączony do zasad dobrej praktyki higienicznej oraz HACCP.

Rozporządzenie Komisji w sprawie dioksyn w paszach zacznie obowiązywać sześć miesięcy po dacie jego publikacji. Natomiast 2 lata po publikacji zapisy legislacji zostaną zweryfikowane.

 


Źródło: PSPO, Agnieszka Słodowa 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.