środa, 02 listopad 2011 12:45

Potrzeba coraz więcej żywności na świecie

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Liderzy sektora rolnego z Europay i Ameryki Północnej wspólnie apelują do polityków o zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, aby sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność na świecie.


Podczas ważnej Konferencji Rolnictwa, która odbyła się w Polsce, liderzy sektora rolnego z Europy i Ameryki Północnej wspólnie podkreślili konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia produktywności rolnej w celu sprostania wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność na świecie.

Przemawiając na konferencji, przewodniczący Komitetu Copa Gerd Sonnleitner powiedział: „Przewiduje się, że światowe zapotrzebowanie na żywność wzrośnie o 70% do roku 2050. Produkcja żywności jest zagrożona przez zmiany klimatu i ograniczanie powierzchni gruntów rolnych. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jeszcze nigdy nie było tak ważne. Praktycznie każdy mówca poruszył dzisiaj ten temat. Odpowiedzialnością polityków jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego dla przyszłych pokoleń oraz zapewnienie przyszłości rolnictwa. Rolnicy i ich rodziny z całego świata w znacznej mierze przyczyniają się do gospodarki i funkcjonowania obszarów wiejskich."

Dodał: „W Europie, unijny sektor rolno-spożywczy tworzy miejsca pracy na obszarach wiejskich dla ok. 40 milionów osób. Jednakże rolnicy muszą stosować wysokie normy produkcji, takie jak dobrostan zwierząt, za które nie otrzymują oni dochodu z rynku i dlatego powinny być one opłacane przez polityki publiczne. Przyszła Wspólna Polityka Rolna (WPR) musi skupić się na poprawie wydajności ekonomicznej rodzinnych gospodarstw i spółdzielni rolnych, aby mogły one zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe. W związku z tym, apelujemy o instrumenty promujące zielony wzrost. Potrzebujemy rozwiązań, dzięki którym rolnicy będą mogli poprawiać stan środowiska naturalnego, a które równocześnie pozytywnie wpłyną na ich produktywność i opłacalność prowadzenia działalności rolnej. Muszą być one opłacalne i stosowane przez rolników na zasadzie dobrowolnej. Obawiamy się, że propozycja Komisji dotycząca dalszego zazieleniania WPR jedynie zwiększy obciążenia administracyjne i biurokrację i przez to ograniczy konkurencyjność rolników".

Rolnicy zmagają się z wielką mocą nabywczą kilku supermarketów. Liderzy sektora rolnego w UE i Ameryki Północnej zgodzili się co do tego, że należy wzmocnić pozycję rolników i spółdzielni rolnych w łańcuchu żywnościowym aby umożliwić im otrzymanie większych dochodów z rynku. Przewodniczący Komitetu Cogeca Paolo Bruni powiedział: „W związku z szybko rosnącym zapotrzebowaniem na żywność na świecie koniecznie należy wzmocnić pozycję organizacji producentów (OP), takich jak spółdzielnie, w łańcuchu żywnościowym, aby sprostać temu zapotrzebowaniu. Ponadto, europejskie zasady konkurencji musza być dostosowane, tak aby pomagały organizacjom producentów rozrastać się i działać na większą skalę."

Podsumowując Paolo Bruni dodał: „Należy koniecznie zapewnić istnienie dynamicznego, produktywnego, konkurencyjnego i przynoszącego zyski sektora rolnego i rolno-spożywczego w UE, podpartego silnym budżetem WPR, który może zostać przekazany przyszłym pokoleniom oraz będzie w stanie wyżywić wzrastającą liczbę ludności. Apeluję do polityków o ułatwienie tego procesu."

 


Źródło: copa-cogeca.be (listopad 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.