Niemalże połowa producentów (48%) nie ma zaufania lub ma ograniczone zaufanie w stosunku do jakości produktów spożywczych pochodzących z zagranicy. Zdanie to podziela 1/3 konsumentów.
Krajowa a importowana – to nie to samo
W tym roku Ministerstwo Rolnictwa Kanady po raz pierwszy zleciło zbadanie postrzegania przez Kanadyjczyków żywności importowanej pod względem jej jakości i bezpieczeństwa, dotychczas badanie dotyczyło jedynie żywności krajowej. Wyniki badania ukazały znaczną różnicę w postrzeganiu żywności krajowej i importowanej na korzyść tej pierwszej.
Najlepsze własne
Wśród konsumentów 51% odpowiedziało, że darzy wysokim zaufaniem produkty rodzime, jeżeli chodzi o ich bezpieczeństwo, taką samą odpowiedź udzieliło 71% rolników kanadyjskich.
Wysokie zaufanie dla rodzimych produktów wzrosło u konsumentów o 10 punktów procentowych w porównaniu z 2009 r. (41%). W 2007 r., kiedy to badanie przeprowadzano po raz pierwszy jedynie 35% konsumentów twierdziło, że darzy wysokim zaufaniem bezpieczeństwo żywności wyprodukowanej w Kanadzie.
Patrzą skąd jest produkt
Jednocześnie odsetek osób zwracających uwagę na pochodzenie produktu w momencie dokonywania zakupu wzrósł z 52% w 2007 r. do 58% w 2011 roku.
Tegoroczny sondaż pytał również konsumentów kanadyjskich czy sprawdzają czy produkt był wyhodowany lokalnie, czyli w granicy 100 km od miejsca ich zamieszkania. Ponad połowa konsumentów (51%) odpowiedziała twierdząco.
Kontrolę wzmocniono
Rok wcześniej Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności (ang. CFIA) przeprowadziła audyt wewnętrzny dotyczący kontroli żywności importowanej wykazał liczne braki w systemie. W rezultacie audytu, Agencja zaproponowała wzmocnienie systemu kontroli żywności importowanej obejmującej takie produkty jak: wypieki, jaja, przekąski, słodycze, sery, warzywa, ryby, pasztety oraz produkty mięsne. Wszystkie te produkty stanowią 70% artykułów żywnościowych sprzedawanych w Kanadzie.
Wiele towarów nie spełnia norm
Z inspekcji przeprowadzonych przez CFIA wynika, że wiele towarów importowanych nie spełnia kanadyjskich wymogów jakościowych. W latach 2008-2009 CFIA przebadała 285 próbek towarów importowanych, z czego 75% nie było zgodnych z przepisami kanadyjskimi. Najczęściej niezgodności dotyczyły tabeli odżywczej produktu, nieprawidłowego wskazania listy składników, braku składników, które produkt miał zawierać (np. „chleb żytni" nie zawierał w ogóle żyta w składzie) lub obecności składników zakazanych w Kanadzie oraz bezzasadne informowanie o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych produktu. W 2011 r. odsetek towarów niezgodnych z wymogami kanadyjskimi wzrósł do 84% badanych próbek.
Źródło: montreal.trade.gov.pl, Opracowano na podstawie: I.E. Today, The Vancouver Sun.