czwartek, 20 styczeń 2011 14:47

Za dużo serów w USA

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Można powiedzieć, że Stany Zjednoczone serem stoją. Wyprodukowały bowiem w roku 2010 o 5,96 proc. więcej serów niż przed rokiem.

Jak pokazują dane przekazane przez USDA produkcja serów w USA znacznie wzrosła. W listopadzie 2010 roku odnotowano największą zwyżkę produkcji serów względem tego samego miesiąca roku 2009. W listopadzie 2010 produkcja serów w USA sięgnęła 403,5 tys. ton, zatem wytworzono o 5,96 proc. więcej niż w tym samym okresie w roku poprzednim.

Choć dynamika produkcji serów jest tak bardzo zróżnicowana, to jednak zwiększanie produkcji serów jest obserwowane już od 2002 roku, jednak wyniki ostatnich lat to prawdziwe rekordy. Tak wysoką, jak obecna, produkcję Amerykanie mieli jedynie w czerwcu – wówczas osiągnęła poziom 5,1 proc. Ogólnie w ciągu całego 2010 roku w USA wyprodukowano aż 4,33 mln ton serów, czyli o ok. 3,3 proc. więcej niż w roku 2009.

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.